Realkreditekspert: Overvej et kombinationslån

Der er for og imod, når du som boliglåntager skal vælge mellem et flekslån eller fast rente. Den uvildige realkreditekspert, Anders Valdemar Juhl, har set mange eksempler på, at en kombination af de to lånetyper er en vinder.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

”Jeg oplever ofte, at en kombination af et flekslån og et fastforrentet lån er en god realkreditløsning for rigtig mange boligejere. Så kan du altid sidde og smile omkring spisebordet, uanset hvor renten bevæger sig hen”, siger Anders Valdemar Juhl, der er uvildig økonomisk rådgiver og stifter af Uvildigraad.

Med et flekslån, også kendt som et rentetilpasningslån, skal du forny dit realkreditlån efter et, tre eller fem år, og derfor kan du ende med at skulle betale mere for den slags lån, hvis du ser længere ud i fremtiden end lånets løbetid.

Omvendt kan du med et fastforrentet lån ende med at betale unødigt meget i rente, hvis udgifterne til flekslån fortsat vil være så lave, som de har været de seneste mange år. 

Med en kombination af lånetyperne får du det bedste og det værste fra begge verdener og sikrer dig mod store renteudsving, mens du stadig trækker gevinster hjem på en eventuel fortsat lav rentekurs. 

Anders Valdemar Juhl giver herunder sit bud på, hvad der taler for og imod et F1-lån, et F5-lån og et fastforrentet lån på 2 pct. i 30 år:

 

 

F1-lånet: Vælg denne lånetype, hvis du er typen, der ønsker det billigst mulige lån, og hvis du ikke er nervøs for rentestigninger. Denne lånetype er også velegnet, hvis du f. eks. har dyr gæld i banken, som du vil fokusere på at afvikle først og derfor ønsker det størst mulige rådighedsbeløb her og nu. F1-lånet er risikabelt og følsomt overfor rentestigninger, og du skal være bevidst om denne risiko. Dette lån er også velegnet og populært, hvis du skal finansiere et forældrekøb med markedets laveste rente.

 

F5-lånet: Vælg denne lånetype, hvis du gerne vil have låst renten fast i de kommende fem år. Det kan give god mening for mange at have denne sikkerhed, og lånet er attraktivt for især de kunder som evt. har et ønske om at afvikle et dyrt boliglån i banken eller anden forbrugsgæld inden for en kortere årrække. 

 

Fastforrentet lån på 2 pct. i 30 år: Vælg denne lånetype, hvis du ønsker at have en fastlåst terminsydelse og ikke ønsker at opleve stigninger i terminsydelsen som følge af en rentestigning. Et 2 pct. lån med en 30-årig løbetid - eller alternativt et 1,5 pct. lån med 20 års løbetid - er stadig et meget attraktivt lån. Er du frustreret over de stigende bidragssatser, er det også et godt argument for at vælge et fastforrentet lån, som netop har lave bidragssatser.

 

 

 

 

Tags

Anbefalede artikler