Unge taber stort på første huskøb

Ny kampagne til førstegangskøbere skal sørge for, at de unge ikke mister store summer på ekstra istandsættelse.

BOLIG

Unge ender ofte med sorteper og en stor ekstraregning, når de køber hus første gang.

Det mener Danske Boligadvokater, som nu lancerer en ny kampagne rettet mod de unge, så den første bolig ikke rydder kontoen i ekstra istandsættelser.

“Vi oplever alt for tit, at de unge førstegangskøbere slår til, når de finder en billig bolig, uden at de har tilstrækkelig indsigt i konsekvenserne af deres bolighandel. Derfor kommer de nye boligejere ofte i en slem økonomisk krise, som let kunne have været undgået med professionel hjælp,” udtaler Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske Boligadvokater.

Undersøgelser viser, at 65 procent af andengangskøberne vælger at få uafhængig og professionel rådgivning, når de skal handle bolig igen. Ofte har de fået en over nallerne den første gang, siger Jan Schøtt-Petersen.

De unge købere låner ofte hele købssummen og lægger deres budget ud fra disse tal. De unge har imidlertid ikke forudsætningerne for at gennemskue hverken finansiering, forsikringer eller alle de ansvarsfraskrivelser, som sælger har indføjet i købsaftalen.

Derfor ender de nye unge ejere i en økonomisk klemme, når det for eksempel viser sig, at elinstallationerne er ulovlige, eller at der er svamp i væggen under den nye maling.

Men de økonomiske smerter dukker ikke kun op inden for hjemmets fire vægge. Førstegangskøberne glemmer nemlig ofte, at fællesudgifterne i ejer- og andelsforeninger ikke bare skal dække løn til viceværten. Som ejere er de med til at finansiere gildet, når der skal skiftes faldstammer eller lægges nyt tag på ejendommen. Når disse ekstraomkostninger skal finansieres, sker det ofte med nye og dyre lån, som kan vælte budgettet.

“Førstegangkøberne har ikke en chance for at opdage disse faldgruber, derfor lancerer vi nu en kampagne, der skal gøre de unge opmærksomme på, at god uafhængig rådgivning kan være mange penge værd,” udtaler foreningens formand Jan Schøtt-Petersen.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display