Undgå rente-panik og spar stort på boliglånet

Der er ingen grund til rente-panik. Bankøkonomernes advarsler om, at renten vil stige eksplosivt passer ikke. Behold det billige flekslån.

BOLIG

Slå til når renten er rekordlav og få konverteret dit flekslån til et fastforrentet lån med lav rente.

Sådan har rådet lydt adskillelige gange fra bankerne, der gerne vil have boligejerne til at skifte til et nyt lån.

Den rekordlave rente vil nemlig pludselig eksplodere og tage på himmelflugt, lyder det fra eksperterne. Men det har intet på sig, ifølge historien. Det skriver Politiken.

Historien viser, at når først renten er kommet under fire procent, så tager det langt tid, før renten igen kommer højt op igen. Første gang tog det otte år og anden gang tog de hele 12 år.

- Boligøkonomerne har sagt igen og igen, at det vil gå lynhurtigt, når først renten begynder at stige. Men det er en sludder for en sladder. Når renten stiger, viser al erfaring, at det kommer det til at ske stille og roligt – og vi først om mange år vil have en markant højere rente, siger cheføkonom Jens Schjerning fra den finansielle rådgiver Agrocura til Politiken.

Han råder boligejerne til at spare pengene, som det koster at omlægge lån. I stedet for at punge ud for at få et fastforrentet lån, så bør boligejerne holde fast i det økonomisk attraktive flekslån.

- De har en forretning at passe. Kan du få et større antal kunder til at skifte lån, har du scoret et større antal kroner, siger Jens Schjerning til Politiken.

Også Forbrugerrådet opfordrer til, at boligejerne tænker sig godt om, før de begynder at omlægge lån.

- Nogle gange har man brug for at sætte gang i butikken ved puste til en konverteringsbølge. Her kan en dramatisk forudsigelse om den fremtidige renteudvikling være et nyttigt redskab. Men du skal være opmærksom på, at det koster mange tusinde kroner hver gang, du lægger dit lån om, siger seniorøkonom i Forbrugerrådet Morten Bruun Pedersen til Politiken.

Opfordringen lyder, at boligejerne bør trække vejret og ikke altid skal bruge ekstra penge på at få et nyt lån.

- Bankerne har opført sig som persiske tæppehandlere. Det er altid i sidste øjeblik. Det er nu eller aldrig, hvis du skal nå at lægge dit lån om, siger sekretariatschef i Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen til avisen.

Flere eksperter er enige i, at man ikke skal forvente en eksplosiv rentestigning over de kommende år.

Kilde: Politiken

Tags

Anbefalede artikler