Undgå kæmpe kloakudgifter

Det er købers marked lige nu, og er du på jagt efter et nyt hus, bør du udnytte situationen og forlange, at sælger får foretaget en inspektion af kloakken, inden du skriver under på en købsaftale.

BOLIG

Et sådant krav er ikke udtryk for en syg kloak-fetich, men blot økonomisk fornuft, så du ikke løber ind i uventede udgifter. Op imod halvdelen af kloakkerne under de danske huse er nemlig i sølle forfatning, og ifølge Dansk Byggeris Kloaksektion koster det mellem 40.000 og 100.000 kroner at udbedre skaderne, der sjældent er dækket af en ejerskifteforsikring.

“Ved tv-inspektion tjekker man typisk de mest kritiske punkter i kloakken. Ser de fornuftige ud, er resten sandsynligvis også i orden,” forklarer Hans Henrik Kristensen fra Dansk Byggeris Kloaksektion. En tv-inspektion koster som regel mellem 2.500 og 6.500 kroner afhængigt af forholdene.

Selv om man som husejer ikke går i salgstanker, kan man godt få tjekket kloakken rutinemæssigt alligevel. Det betyder dog ikke så meget rent økonomisk, om man opdager en skade tidligt. “Skal man grave et rør op, er det ligegyldigt, om det er 10 procent eller 100 procent skadet,” som Hans Henrik Kristensen siger.

Tags

Cxense Display