Tusindvis glippede gylden mulighed - er du en af dem?

Rigtigt mange har snydt sig selv for en stor gevinst, fordi de ikke inden for de sidste uger har omlagt deres boliglån. Læs her, om du er en af de uheldige.

BOLIG

I fredags den 29. april udløb opsigelsesfristen for boligejere, der ønskede at konvertere deres fastforrentede realkreditlån til juli terminen. Der kan derfor nu gøres status på forløbet.

Konklusionen er nedslåede læsning for boligejerne, for ud af de ca. 150.000 boligejere, der har et fastforrentet lån med en rente på 3,5 pct. eller derover, og som dermed kunne have haft glæde af en omlægning, nåede kun 15.000 boligejere at slå til. De øvrige ca. 135.000 boligejere sidder således stadig inde med et realkreditlån, hvor renten er højere end nødvendigt.

"Årsagen til de relativt få konverteringer skal sandsynligvis findes i den rentestigning, vi oplevede i slutningen af april," siger Lise Nytoft Bergmann, der erboligøkonom hos Nordra Kredit.

"For kombineret med det faktum, at boligejerne kan minimere deres konverteringsomkostninger ved gennemfører konverteringen så tæt på en opsigelsesfrist som muligt, betød det, at mange boligejere ikke nåede at slå til, før det var for sent. Renten begyndte simpelthen at stige på et ret uheldigt tidspunkt," siger Lise Nytoft Bermann.

Der blev kun opsagt lån for 14,9 mia. kr. ud af ca. 150 mulige mia. kr.

2016 blev indledt med rentefald, og det betød, at mange af de boligejere, der ikke nåede at omlægge deres højtforrentede lån sidste forår, fik en ny chance for at konvertere ned i rente.

 

 

Det skulle dog vise sig, at boligejerne skulle handle hurtigt, for blot få uger efter, at renten var kommet ned i et attraktivt leje for konverteringer, vendte den om på en tallerken, og begyndte at stige igen. Derfor blev mange boligejere snydt, for det de havde troet var en gylden konverteringsmulighed.

De boligejere, der kunne have haft glæde af at konvertere, er boligejere med fastforrentede lån med en rente på 3,5 pct. eller derover. I dag udgør de lån ca. 150 mia. kr. på hele realkreditmarkedet.

Ved den kommende termin i juli kan vi dog konstatere, at der kun nåede at blive opsagt lån for ca. i 14,9 mia. kr.

Tages der udgangspunkt i en boligejer med et fastforrentede 3,5 pct. lån med afdrag på 1 mio. kr., så koster det i dag 4.160 kr. efter skat hver måned. Heraf er de 1.870 kr. afdrag.

Tager vi udgangspunkt i, at et gennemsnitligt realkreditlån ligger på ca. 1 mio. kr., så betyder det, at mens op mod 150.000 boligejere kunne have haft glæde af at konvertere, var det blot de knap 15.000 af dem, der rent faktisk nåede det.

Havde boligejeren omlagt sit lån i starten af april, hvor renten var lavest, ville den månedlige ydelse efter skat fremadrettet have ligget på 3.990 kr., hvoraf de 2.210 kr. ville være afdrag.

Det vil sige, at de uheldige er gået glip af både en lavere ydelser og et større afdrag.

 

Tags

Anbefalede artikler