Trump er en trussel mod din boligfest

Med Donald Trump som præsident stopper boligfesten muligvis. Renten er på vej i vejret, og det betyder dyrere lån og mindre prisstigninger. Der er dog ingen grund til panik, hvis du har råd til moderate rentestigninger.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

For de fleste husejere og lejlighedsejere har de seneste 5 til 7 år været ganske gode, mener Martin Riedel, som er indehaver af Realkreditkonsulenten.

”Isoleret set har de været fantastiske for boligejerne. Renten er faldet, og huspriserne er steget,” siger han.

Men træerne når måske ikke at vokse ind i bolighimlen over hele landet den her gang. Donald Trump har annonceret øgede offentlige investeringer i bl.a. den amerikanske kulindustri.

”Det kan få den indenlandske efterspørgsel til at stige,” siger Martin Riedel.

Ingen grund til at panikke

Basal økonomisk teori foreskriver, at stigende efterspørgsel presser inflationen i vejret, og så plejer renten at følge med.

Derfor kan du – måske – se frem til, at renten på boliglån stiger endnu mere. Har du et variabelt boliglån, er det en god idé at forholde sig til det i nærmeste fremtid, men Martin Riedel mener dog ikke, at der er grund til at gå i panik.

”Har du valgt et flekslån, er det forhåbentlig ud fra den tanke, at du har råd til en eventuel rentestigning på 3, 4 eller 5 pct.”

”Har du ikke råd en rentestigning, så er det en anden sag, og så kan det være, du skal overveje at lægge dit lån om til noget mere fast,” siger han.

En mere normal periode

Ifølge Martin Riedel kan du som boligejer i højere grad se frem til en normal periode - end til en decideret dårlig periode.

”En højere rente vil nok sætte en dæmper på de nominelle boligpriser, der vil stige mindre eller måske stagnere,” siger han.

Selv hvis dit boliglån skulle stige ved en omlægning eller fornyelse, kan du glæde dig over, at en højere rente end den nuværende er et udtryk for en sundere samfundsøkonomi.

”Som boligejer er du jo en del af et samfunds økonomi, og derfor kan en rentestigning forårsaget af en generel vækst være ganske fint.”

”Vi går nok bare fra en tid, hvor tingene har været exceptionelt gode for boligejerne, til at de bliver mindre gode,” siger Martin Riedel.

Forvirrede finansmarkeder

Finans.dk skriver, at markedet har reageret på Trumps planer om offentlige investeringer ved at sende de lange inflationsforventninger markant i vejret.

Der har dog været mange spekulationer om, hvordan Donald Trump som præsident vil påvirke verdens gang - og ikke alle spekulationerne har holdt stik.

”Markedet forventede tilsyneladende, at det ville blive noget nær dommedag, hvis Trump vandt. Aktier og obligationer tog et kraftigt dyk, da han blev valgt,” siger Martin Riedel.

”Men det ændrede sig så i løbet af et par dage, måske fordi han har lovet at øge det offentlige forbrug”.

Der er fortsat stor usikkerhed om, hvorvidt Donald Trump bliver en gevinst for den amerikanske økonomi. Time will tell.

Det ser dog ud til, at hans politiske planer som minimum dæmper den danske boligfest.

Tags

Anbefalede artikler