Tag lånet den helt rigtige dag

Med en smule tålmodighed og lidt is i maven kan du få en markant mindre restgæld på dit nye boliglån. Du skal blot vente med at tage lånet, til kursen på 5%-obligationerne er lige under 100. De vipper i øjeblikket lige omkring denne kurs.

BOLIG


Skal du optage fastforrentet realkreditlån, kan du spare titusindvis af kroner ved at være en blot en anelse tålmodig.

Kursen på et fastforrentet 5%-lån ligger i øjeblikket og balancerer omkring 100.

De dage, hvor obligationskursen er over 100, er der lukket for udstedelse af 5%-lån – og så er du som låntager nødt til at vælge et 4%-lån, hvis du vil have fast rente.

Men i stedet bør du se tiden an og vente, til kursen på 5%-lånet igen kravler under 100, anbefaler seniorøkonom Lise Nytoft Bergmann i Realkredit Danmark.

“I øjeblikket er det en dårlig idé at vælge 4%-lån. Aktuelt ligger kursen på 4%-obligationer omkring 93,5, og så er kurstabet simpelt hen for stort. Så hellere væbne sig med lidt tålmodighed og slå til en dag, hvor 5%-lånet er åbent for udstedelse,” siger hun.

Gælden bliver 70.000 kroner mindre

Optager du et 5%-lån lige under kurs 100, skal du godt nok betale en anelse højere månedlig ydelse end på et 4%-lån, men det er småpenge – og til gengæld bliver din gæld markant mindre.

Hvis du eksempelvis låner 1 million kroner hos Realkredit Danmark, ser tallene således ud:

Ved 5%-lån: For at få 1 million i hånden skal du optage lån på 1.022.000 kroner, og første år er din månedlige nettoydelse 4.375 kroner.

Ved 4%-lån: For at få 1 million i hånden skal du optage lån på 1.092.000 kroner, og første år er din månedlige nettoydelse 4.330 kroner.

Du betaler altså blot 45 kroner mere om måneden på et 5%-lån, men til gengæld er din obligationsgæld hele 70.000 kroner mindre.

Det afdragsfri lån åbner først

Tallene er baseret på fastforrentet 4%-lån med afdrag og fastforrentet 5%-lån med afdragsfrihed – men du behøver naturligvis ikke at benytte dig af afdragsfriheden.

Til gengæld har du muligheden, hvis du en dag skulle få brug for lidt luft i økonomien.

Kursen på 5%-obligationer uden afdragsfrihed er højere end 5%-obligationer med afdragsfrihed, så derfor er det 5%-lånet med afdragsfrihed, der først sniger sig under kurs 100 og åbner for udstedelse.

Det er netop tilfældet i øjeblikket, hvor du kun kan optage 5%-lån med afdragsfrihed.

Realkredit Danmark udsteder ikke aktuelt 4%-lån med afdragsfrihed.

 

Tags

Anbefalede artikler