Spar 50.000 på dit boliglån

Det er ikke i banken, du kan spare ved kassen. Dit realkreditlån kan også blive billigere.

BOLIG

Et fireprocents lån kan være meget forskellig i pris, alt efter hvor du optager det. Og kigger du dig godt for, er der op mod 50.000 kroner at spare i lånets løbetid, hvis du vælger det rigtige realkreditlån.

“Skal du belåne dit hus med 2,5 mio. kroner, vil jeg vurdere, at du kan spare 30.000-50.000 kroner i løbet af 30 år. 1.000-2.000 kroner om året lyder måske ikke af meget, men sætter man pengene ind på en opsparingskonto, kan der blive til en god ferie, når huset er betalt ud,” siger direktør i rådgivningsvirksomheden Finanshuset, Kim Valentin.

Der er tre elementer, som afgør prisen på et realkreditlån: Faste udgifter ved stiftelsen, løbende bidrag samt renten. Det er især det løbende bidrag, realkreditinstituttet kræver, som kan variere en del. Men renten er nu heller ikke ens på lån med den samme rente. For kurserne på lånet bevæger sig uafhængigt af de forskellige realkreditinstitutter.

Har du købt hus eller står over for en låneomlægning, er det med at tage pengeshoppeskoene på.

“Du kan sagtens indhente tilbud fra flere realkreditinstitutter, det koster dig ikke noget,” forklarer Kim Valentin.

Realkreditinstitutterne laver typisk et overslag på et lånetilbud baseret på det, du oplyser om dit hus og dets værdi. Vil du gerne tage imod tilbuddet, vil de ofte sende en vurderingsmand ud for at se, om huset rent faktisk er det værd, du hævder. Men stemmer tingene overens, bør lånet være hjemme.

“Det de vurderer ejendommen til, er ofte det, der gør, hvor dit lån bliver billigst. For det er realkreditinstituttets vurdering, der ligger til grund for, hvor meget det løbende bidrag bliver. Og jo større belåning af huset, det drejer sig om, jo større bliver deres løbende bidrag,” fortæller Kim Valentin.

I sidste ende er det lånetilbuddet ÅOP (årlige omkostninger i procent), der afgør lånets totale pris. Det er meget let at sammenligne.

Visse banker forsøger at tvinge dig til at bruge det realkreditinstitut, de samarbejder med. Det har de dog bare absolut ingen krav på, så skyd det ned, hvis din bankrådgiver fremfører det.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display