Sommerhuse skal ned i pris

Påsken nærmer sig og med den en ny sæson for køb og salg af sommerhuse. Men de er dyre. For dyre. En række eksperter vurderer, at priserne på danske sommerhuse skal længere ned.

BOLIG

Mens finanskrisen i vidt omfang har sendt priserne på helårsboliger ned i et niveau, hvor købere og sælgere kan mødes, lever sælgerne af fritidshuse fortsat i deres egen lille boble, hvor priserne ikke har tilpasset sig de økonomiske realiteter.

For umiddelbart ligner sommerhusmarkedet købers marked, idet antallet af sommerhuse til salg er steget i årevis. I øjeblikket er der næsten tre gange så mange sommerhuse til salg som for syv år siden.

Men i samme periode er antallet af faktiske handler faldet støt, og det store misforhold mellem udbud og efterspørgsel afspejler sig i liggetiderne, der er rekordlange for sommerhusene.

Et sommerhus i udbud har i øjeblikket været til salg i mere end 400 dage, og ifølge boligøkonom hos Nordea, Torben Theil Eriksen, er det langt mere end for resten af boligmarkedet.

“Hvis du sæson-justerer, er antallet af sommerhuse til salg på det højeste niveau nogensinde, men liggetiderne er også meget lange, så hvis de her sommerhussælgere virkelig er interesserede i at sælge, må de gøre det på købernes præmisser,” vurderer han.

Ingen prisfald

De lange liggetider og det store udbud er med andre ord ikke i tilstrækkelig grad smittet af på salgspriserne.

Ifølge Danmarks Statistik er salgspriserne på sommerhusene godt nok faldet næsten 10 procent på landsplan siden 2007, men det er store prisnedsættelser i den dyre hovedstadsregion, der står for det meste af det samlede prisfald.

Og ifølge tal fra boligsiden boliga.dk ligger kvadratmeterpriserne for de danske sommerhuse faktisk højere i dag, end de gjorde ved finanskrisens begyndelse i midten af 2007 i både Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark, mens der er et svagt gennemsnitligt prisfald i region Sjælland.

Lektor ved Syddansk Universitet og projektleder ved Center for Bolig og Velfærd, Morten Skak, konkluderer, at sommerhussælgerne fortsat ikke har taget den uundgåelige konsekvens af finanskrisen, og sat priserne tiltrækkeligt langt ned, ligesom det er sket på resten af boligmarkedet.

Nedslag ved salg

“Man kan undre sig over det, men det fortæller vel, at sommerhusejerne er forholdsvis velpolstrede og kan holde til de abnormt lange salgstider. Men vi kan også se, at de huse, der rent faktisk sælges, har et meget pænt prisnedslag i forhold til parcelhusene og ejerlejlighederne lige nu,” forklarer han.

Det gennemsnitlige prisnedslag for handlede fritidsboliger ligger således i øjeblikket på ca. 15 procent af udbudsprisen. Til sammenligning var det gennemsnitlige afslag på sommerhuse og fritidsboliger før finanskrisens indtog cirka 3 procent.

Billigt at være stædig

Ifølge Torben Theil Eriksen skyldes sælgernes stædighed til dels, at mange stadig har friværdi i sommerhuset, fordi de købte tilbage i 2004, da de afdragsfrie lån blev introduceret og skabte et boom på markedet.

“Så noget af forklaringen på de lange liggetid er den ekstremt lave korte rente, vi har oplevet. Den har gjort, at sælgerne har kunnet beholde sine sommerhuse igennem krisen, uden at det har været særlig dyrt, fordi de har haft en meget billig finansiering,” forklarer han.

Udleje i stedet for salg

En anden forklaring på sælgerne pris-stædighed er også, at sommerhusene kan lejes ud og derfor ikke ligger under for det samme pres som helårsboligerne, når krisen kradser, understreger kommunikationschef hos EDC, Jan Nordmann.

Han peger på, at en del af sælgerne ganske enkelt har nægtet at sætte prisen ned til det rette niveau, fordi de ikke har følt sig tvunget til det.

“Når priserne falder, er det klart, at det er meget anskueligt at se, hvad der bliver solgt, og hvad det bliver solgt til. Hvis man oplever, at der bliver solgt et hus magen til ens eget til fem-otte procent mindre end det, man selv vil have, så hjælper det også på motivationen. Men der er altså også dem, der i stedet siger: Så vil jeg bare ikke sælge - jeg lejer det ud,” siger han.

Dobbelt pres fra renten

Men med de begyndende rentestigninger vurderer Torben Theil Eriksen, at sommerhussælgerne inden længe vil blive nødt til at bide i det sure æble og sætte priserne ned, ganske enkelt fordi rentestigningerne både presser deres egen og de potentielle køberes økonomi:

“Når nu renten begynder at stige, kommer der et pres fra begge sider: De, der skal købe sommerhuset, får jo også en dyrere finansiering, og hvis de vil have huset til de samme omkostninger, skal de have et prisnedslag, der kompenserer for det.”

Problemet er blot, at hvor rentestigningerne har gjort det dyrere for dig at købe sommerhuset med øjeblikkelig virkning, vil de først gøre det dyrere for sælgerne at beholde huset, når deres renter bliver justeret, og det sker tidligst en gang til næste år. Og dermed er der ikke ikke udsigt til, at priserne for sommerhusene når bunden i den nærmeste fremtid.

Væksten hjælper ikke

Ingen af de to eksperter mener, at sommerhusmarkedet vil se prisstigninger foreløbig. Ifølge Morten Skak skal man derfor se sig godt for, hvis man overvejer at købe sommerhuset i år eller til næste år.

“Der er prisnedslag i udsigt, og inden for de næste ét til to år er det min forventning, at priserne vil sive. Derfor skal man tage sig god tid og se sig godt om. Og hvis man ikke føler sig helt sikker på, at man bliver vældig glad for det, så kan man dårligt anbefale folk at købe sommerhuset lige nu,” er hans råd.

Det samme budskab giver Torben Theil Eriksen, der også pointerer, at en investering i et sommerhus lige nu i bedste fald kun vil blive en god forretning på langt sigt, når man tager de beskedne konjunkturforventninger i betragtning.

“Væksten er vendt tilbage, men det er jo i første omgang det almindelige boligmarked, der får hjælp fra de almindelige konjunkturer. Konjunkturerne skal altså være gode et længere stykke tid, før vi kommer til at se en effekt for sommerhusene. Så det er svært at se prisstigninger på det her marked foreløbig - også i hovedstaden,” vurderer han.

Flere sommerhuse til salg - færre bliver solgt
 
Figuren viser det stigende misforhold mellem udbudet og salget af sommmerhuse. I fjerde kvartal 2010 er antallet af sommerhuse til salg over 8.200, mens antallet af solgte huse er nede på godt 900.

Kilde: Realkreditrådet

 

Tags

Anbefalede artikler