Sommerhuse med havudsigt holder værdien

Selv i et kriseramt boligmarked får du ikke meget sommerhus med havudsigt for under 2,5 millioner kroner, viser Penge & Privatøkonomis analyse af markedet. Til gengæld holder de eftertragtede huse værdien bedre.

BOLIG

Sommerhuse med udsigt til havet udgør en sjældenhed, som stadig flere velhavende danskere er villige til at betale millioner for.

Udbuddet er begrænset, da husene sjældent kommer i handlen, og selv i det nuværende, kriseramte boligmarked er efterspørgslen uændret til stigende.

»Liebhaverhusene er ofte lettere at sælge til prisen, da der kun er et begrænset antal, og der ikke kommer nye til markedet,« lyder det fra ejendomsmægler Steff en Sørensen fra RealMægler-butikken ved Svallerup Strand på Vestsjælland.

Almindelig markedslogik tilsiger derfor også, at de velbeliggende fritidshuse på sigt vil stige mere i pris end det generelle sommerhusmarked, og det bekræfter ejendomsmægler Hans Lilienhoff , der er partner i den landsdækkende liebhaverkæde Lilienhoff:
»De mest prissikre boliger på sigt er dem med den bedste beliggenhed,« vurderer han ud fra sine mange års brancheerfaring. De tørre tal indikerer, at der ikke blot er tale om løs mæglersnak.

Penge & Privatøkonomi har taget en stikprøve på seks liebhaversommerhuse med havudsigt, der aktuelt er udbudt til salg og har set på deres tidligere handelspriser for at tjekke, hvordan de prismæssigt har klaret sig i forhold til det generelle sommerhusmarked.

Og for de seks sommerhuse er billedet entydigt – de har alle klart oversteget den gennemsnitlige prisudvikling på markedet for sommerhuse. I snit er de steget 52 procent mere end markedet, siden husene sidst blev handlet, og det vel at mærke efter en forventet prisnedsættelse på 15 procent på den eksisterende udbudspris.

Så meget sommerhus får du for pengene
På de næste sider kan du se, hvor meget du må slippe for havudsigt i forskellige dele af landet – og hvad du får for pengene, hvis du kan klare dig uden direkte kig til bølgerne. Generelt er udbuddet af fritidshuse rekordstort for årstiden, antallet af handler lavt, mens prisfaldet på helårsboliger har høvlet løs af friværdierne, som traditionelt har finansieret køb af fritidshus.

Alt i alt er der derfor lagt op til fortsatte prisfald på markedet for fritidshuse, selv om nogle områder og hustyper vil klare sig bedre end markedet som helhed. Blandt andet liebhaverboliger med havudsigt.

Det billige fiskerhus en illusion

Det står derfor hurtigt klart, at drømmen om et lille billigt fiskerhus helt ude ved kysten er og bliver – en drøm. Den slags huse til en klatskilling eksisterer ikke på markedet længere, finanskrise eller ej. Mæglerne ved, at havudsigten er efterspurgt og sætter i sagens natur prisen derefter.

En almindelig byggegrund i første række til Vesterhavet løber let op i 5 millioner kroner. Og skulle der endelig poppe et lille sommerhus med havudsigt op til under en million kroner, er der enten tale om en hotellejlighed på Bornholm eller en lille fiskerhytte ud til et vådområde med havet et pænt stykke ude i horisonten.

I alt er der aktuelt udbudt omkring 12.000 sommerhuse til salg, og heraf popper cirka 440 af dem frem på skærmen, når du søger på havudsigt. Heraf har mindre end halvdelen dog reelt en havudsigt, der er værd at snakke om. I mæglerjargon kan udsigten til en lille klat vand mellem to trætoppe i det fjerne hurtigt omskrives til havudsigt, men vil du have den ægte og mere heldækkende vare, er udbuddet begrænset.

I prisintervallet fra 2,5 til 7,5 millioner kroner er der aktuelt cirka 180 af de spændende og eksklusive huse, hvor normale prismekanismer er sat ud af spil. Normalt gælder der en tommelfingerregel om, at prisen på en bolig bestemmes af nybygningsprisen, men ikke her.

Mens der forholdsvis let kan udstykkes nye grunde lidt borte fra kysten, er den mulighed udelukket helt tæt ved kystlinjen. I en udstykning ved Nysted på Lolland tilbage fra 2005 kunne prisen for afstanden til havet aflæses ganske præcist i tingbogen.

Således blev et hus i forreste række solgt for 2.648.000 kroner, og kun 50 meter længere inde i bebyggelsen blev et identisk hus i 3. række solgt for 1.848.000 kroner. Her blev havudsigten altså værdisat til 800.000 kroner, og det var vel at mærke på Lolland i et af landets mindre attraktive sommerhusområder.

Tags

Anbefalede artikler