Solgt i en fart

Der skal mere end held til at sælge en bolig i dag, og køberne har ofte allieret sig med fagfolk, der ikke lader sig forføre af frisk kaffe og stearinlys. Skal du komme dem i forkøbet, bør du se på dit hus, som en forsikringsmand ville gøre det.

BOLIG

‘Side 1: Solgt i en fart’

Kan en knækket flise på badeværelset og lidt uorden i haven virkelig betyde, at køberen vender tommelfingeren ned og kører videre til det næste hus på listen. Det kan det faktisk godt. Bolighandel i dag er købers marked. Antallet af solgte villaer er faldet med 20 procent på et år, og når det gælder ejerlejligheder er faldet på næsten 30 procent. Og der er boliger nok at vælge imellem.

 

Omkring 73.000 på landsplan. Så køberne gider ikke noget bøvl. Hvorfor stå med en lang liste over mangler og skader, når der er masser af huse, man kan vælge og vrage imellem. De gyldne tider er endegyldigt forbi, hvor man som sælger udelukkende skulle bekymre sig om, hvorvidt prisen nu var sat højt nok – og så i øvrigt læne sig tilbage og vente det par uger, det tog for ejendomsmægleren at få huset eller lejligheden solgt. I dag er det et anderledes slid at få solgt sin bolig.

 

Det handler om alt lige fra at udskifte den knækkede flise på badeværelset og klippet urskoven i baghaven ned til at få sat den rigtige pris i et marked, der tilsyneladende bare falder og falder. Det gælder om at toptune sin bolig og det i en grad, så køberen slet ikke kan lade være med at købe lige netop din bolig. Men hvad skal der så til for at toptune din bolig til salg? Hvor langt skal du gå? Hvor mange penge skal du ofre? Og får du overhovedet dine investeringer hjem igen? For at starte med det sidste: Næppe! Men i dag er spørgsmålet ikke, om man får pengene hjem igen. I stedet handler det om, hvordan du overhovedet får solgt. Er du ikke indstillet på det, skal du måske vente til bedre tider.

 

Hold igen med køkken og bad
Tidligere lød den klare besked fra ejendomsmæglerne, at man skulle droppe de dyre forbedringer, når man ville sælge hus. I dag er de knap så entydige i mælet. Der er dog stadig nogle ting, man skal holde sig fra, eksempelvis dyre udskiftninger af køkken og bad. Ikke fordi køberne ikke gerne vil have nye køkkener og badeværelser. Det er bare umuligt at ramme den potentielle købers smag. Og det ville være dumt, hvis det var det nye køkken til 200.000 kroner, der fik en køber til at sige “nej tak”. Men fortvivl ikke.

 

Selv om listen over ting, man skal, kan og bør gøre, er lang, er mange af forslagene billige. Det gælder særligt de synlige forbedringer, der ser ud af meget, men koster lidt. Men det er ikke sikkert, at du kan slippe med det. For få år siden ville ingen ejendomsmægler for eksempel råde dig til at udskifte dit gamle oliefyr. I dag kan det være afgørende for, om du får solgt eller ej.

 

I Danmark er det hverken transport eller elapparater, der tegner sig for det største energiforbrug. Det er derimod opvarmningen. Hele 53 procent af den energi, der bruges i en gennemsnitlig husstand, går til at opvarme boligen. Til sammenligning udgør forbruget til elapparater kun otte procent. Det gælder altså om at få styr på varmen, hvis man for alvor vil sænke sit energiforbrug. Derfor er et godt energimærke for mange i dag et lige så godt salgsargument som en god beliggenhed.

 

Gode råd til boligforbedringer

 

Et hus bør have en ordentlig “klimaskærm”, så facader, gavle og vinduesrammer kun rammes minimalt af nedbør. Tagets hældningsgrad skal helst være mindst 25 grader, og udhænget bør være på mindst 50 centimeter hele vejen rundt om huset.

 

Er udhænget ikke-eksisterende eller meget lille, bør du holde et vågent øje med og bekæmpe eventuelle algeog svampeangrab på vinduesrammer og dørpartier.

 

Træer og planter
Fæld de store træer – de hører ikke hjemme i en have. De vælter i storme, og rødderne kan vokse ind i vand- og kloakrør eller løfte dem. De kan også ødelægge fundamentet på huset, og så skygger de og tiltrækker fugt og giver algevækst på tage og murværk. Der bør heller ikke stå buske op ad husets facader eller gavle. Lad huset få mindst tre meters “frihed”, så det kan få luft og tørre efter regn.

 

Efterisolering
Varmeforbruget i dit hus er synligt for potentielle købere, da der i forbindelse med salget bliver lavet en energimærkning og en energiplan for huset. Varmeregningens størrelse kan være afgørende for køberens økonomi, og det kan derfor være en god investering at efterisolere huset. Loftsisolering er ofte et forholdsvis nemt og billigt, energibesparende tiltag.

‘Side 2: Solgt i en fart’

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display