Skal vi skifte oliefyret ud med en varmepumpe?

Spørgsmål til Penge & Privatøkonomis eksperter.

BOLIG

Stil selv spørgsmål til eksperterne her.

SPØRGSMÅL:
Jeg har et hus på 120 kvadratmeter, som opvarmes med et gammelt oliefyr fra 1970. Mit årlige olieforbrug er på 1.500 liter. Kan en luft til luft-varmepumpe erstatte oliefyr 100 procent, og er der store energibesparelser ved det? M.P., Frederikssund

SVAR:
Svaret afhænger meget af, hvordan dit hus er isoleret og indrettet. Men som udgangspunkt kan en enkelt luft til luft-varmepumpe nok ikke varme hele huset op. Det, du i stedet bør overveje, er en luft til vand-varmepumpe.

Videncenter for energibesparelser i bygninger har lavet nogle teoretiske beregninger med udgangspunkt i typiske huse, der ikke har været efterisoleret eller fået skiftet vinduer, siden de blev opført. Et eksempel er et hus på 120 kvadratmeter bygget mellem 1960 og 1979. Har huset to beboere og er opvarmet med en oliekedel fra efter 1977 og med et årligt forbrug på 1.500 liter olie, vil det ved skift til en god kvalitets væske-varmepumpe give en energibesparelse på mellem 11.000 og 15.000 kWh årligt, hvad der svarer til mellem 10.000 og 15.000 kroner afhængigt af olieprisen.

Men i stedet vil eludgiften stige, da driften af varmepumpen betales via elregningen. Her skal I påregne en udgift på cirka 3.500-5.000 kWh afhængigt af varmepumpens størrelse. Ved en elpris på 2 kroner pr. kWh er det en udgift på 7.000-10.000 kroner. I dit tilfælde er der altså ikke umiddelbart store besparelser at hente, fordi dit forbrug ligger i den lave ende. Men gennemgå gerne alle forhold omkring dit hus med en energirådgiver.

Hilsen Jeanette Standly Mikkelsen (Bolig- og energirådgiver hos Bolius)

Mød Penge & Privatøkonomis eksperter og stil selv spørgsmål til dem her.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display