Skal jeg belåne min friværdi og jagte en gevinst?

BOLIG

Stil selv spørgsmål til eksperterne her.

SPØRGSMÅL:
Jeg ejer et gældfrit hus til cirka 8,5 millioner kroner. Vil det være en god idé at optage et større realkreditlån nu med det lave renteniveau med henblik på salg af huset om cirka 10 år? Til den tid må man antage, at renteniveauet er noget højere -og kursen på obligationerne og min restgæld dermed lavere, så jeg til den tid opnår en gevinst. Hvordan kan jeg i den mellemliggende periode anbringe pengene uden at løbe for stor en risiko? J.K., Charlottenlund

SVAR:
Mange personer har gennem tiden tænkt i dette, og mange har tabt penge på det. Enten fordi de har taget fejl i antagelsen om, at renten ville stige, eller fordi de har løbet alt for høj risiko med provenuet fra lånet. Du bør indledningsvist sige til dig selv, at det ikke er muligt at spå om renteudviklingen. Du kan ligeså godt tabe på den, som du kan vinde. Når det alligevel er interessant for dig at tænke i at optage lån, så er det, fordi den kursgevinst, som vil komme på lånet, hvis renten stiger, er skattefri. Der er altså en skattemæssig asymmetri - du kan trække renteudgiften fra, og kursgevinsten er skattefri, hvis lånet er et obligationslån.

Lad os antage, at den risikofri rente er 2 procent, og du betaler 4 procent på lånet. Så taber du altså omkring 1,5 procent om året på den forretning efter skat og omkostninger ved optagelse af lånet. Efter 5 år er 7,5 procent tabt. Det betyder at renten skal være steget en hel del - nok omkring 1,5 procent for at det bare går op! Derfor vil mange nok være fristet til at tage mere risiko, og derfor vil mange også komme til at tabe mere, end godt er. Generelt kan det dog være fint at tænke i skattefri kursgevinster, hvis du kan tåle risikoen. Tag kun sådan et lån, hvis du har det okay med eksempelvis at tabe 5-10 procent.

Hilsen Kim Valentin (Cand.Polit., Finanshuset i Fredensborg A/S)

 

Stil selv spørgsmål om budget og privatøkonomi til Kim Valentin her

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display