Skal dit lån rentetilpasses til oktober?

Har du et rentetilpasningslån, der står over for en rentetilpasning til oktober, skal du så småt begynde at overveje, om dit nuværende lån er det rette for dig.

  Foto: Colourbox  

BOLIG

Når dit rentetilpasningslån skal refinansieres, har du blandt andet mulighed for at ændre på fastrenteperioden. Forud for en refinansiering er det derfor altid en god ide at tage stilling til, om din nuværende fastrenteperiode skal ændres i den kommende periode.

Det kommer næppe bag på nogen, at vi i øjeblikket har et lavt renteniveau og ingen kan med sikkerhed vide, hvor længe det bliver ved. Har du for eksempel et 1-årigt rentetilpasningslån, kan det derfor være værd at overveje, om det er nu, du skal fastlåse renten i eksempelvis 3 eller 5 år som pt. begge er under en pct. og på den måde få glæde af en lav fast rente i en længere periode.

Vælger du et rentetilpasningslån med længere fastrenteperiode er der den fordel, at kursskæring får mindre betydning. Kursskæring sker nemlig hver gang et rentetilpasningslån skal refinansieres. Jo længere fastrenteperiode, jo mindre betydning får kursskæringen, idet betalingen fordeles udover en længere periode.

Eller hvad med fast rente i hele lånets løbetid?
Der er selvfølgelig også mulighed for at opsige rentetilpasningslånet og skifte det ud med et fastforrentet lån, hvor renten er fast i hele lånets løbetid. Samtidig har et fastforrentet lån den fordel, at man opnår en høj beskyttelses af boligens værdi. Her har man nemlig mulighed for at reducere værdien af restgælden, hvis renten stiger.

Det skyldes, at kursen på de bagvedliggende obligationer falder mest, når renten stiger. På den måde bliver restgælden mindre, hvis lånet skal indfries. Den samme mulighed har man f.eks. ikke, hvis man har et rentetilpasningslån.

Derudover kan du overveje løbetiden på dit lån. Det er nemlig ikke sikkert, at du skal gå efter den klassiske 30-årige obligation, som i skrivende stund har en kuponrente på 3,5 pct. Men i stedet kunne det være at en 20-årige obligation med en lavere kupon på 2,5 pct. passer bedre til dine behov.

Andre alternativer
Er du til den helt korte rente er der også et andet alternativ nemlig de såkaldte CITA-lån, der er et variabelt forrentet lån som er tilknyttet en referencerente (CITA). I disse lån bliver renten fastsat for 6 måneder ad gangen, og dermed følger ens ydelse hurtigt med op og ned alt afhængig af om renten stiger eller falder.

Så hvis du forventer at de korte renter fortsætter med at være lavere end de lange og har luft i økonomien til uventede rentestigninger, kan dette også være et oplagt valg.

Tags

Anbefalede artikler