Sådan undgår du boligsnyd, når du flytter

Her kan du læse, hvordan du undgår at blive snydt, når du skal flytte hjemmefra.

BOLIG

Det er sommer, og mange unge gør sig klar til at flytte hjemmefra for at starte på et nyt studie.

Men det kan være svært at finde ud af, hvor og hvordan man skal bo.

Cheføkonom i Lejernes Landsorganisation, Jesper Larsen, forudser, at en særligt boform bliver ekstra populær i år.

- Flere vil dele en lejlighed for at have råd til at betale huslejen, men man skal være opmærksom på, hvad der sker, når man laver en lejekontrakt, hvor man deler lejligheden, siger han.

Her kan du læse hans gode råd, både til dig, der flytter i en delelejlighed, og dig der bare generelt leder efter et værelse eller en lejlighed.

1. Falske annoncer
Vær kritisk, især hvis du falder over et rigtig godt tilbud. Der findes falske boligannoncer, hvor bagmænd får dig til at betale penge for et værelse eller en lejlighed, der aldrig bliver din.

2. Husk kvittering og se lejligheden
Det er altid en god idé at få en kvittering på de penge, du overfører. Desuden skal du aldrig betale noget, før du har set lejligheden, advarer Jesper Larsen. Hvis du er usikker på udlejeren, så bed om at se legitimation – se hans sygesikringsbevis og billedlegimentation og husk at notere dig hans adresse. Du kan også ringe på ved naboen til den lejlighed, du er ude at se på, for at høre om de kender udlejeren eller du kan gå ind på www.ois.dk, og checke hvem der ejer ejendommen eller lejligheden.

3. Delelejlighed, hvor kun den ene står på lejekontrakten
Hvis du flytter ind i en lejlighed, hvor det kun er din ven og ikke dig, der står på lejekontrakten, så har du usikre lejeforhold. Hvis et skænderi ender med, at din ven smider dig ud, har du kun en måneds varsel.

4. Delelejlighed, hvor flere står på lejekontrakten
Hvis både du og din ven skriver under på lejekontrakten, kan du få problemer, når du flytter. For hvis udlejeren ikke vil slette dig fra lejekontrakten, så hæfter du for eventuelle skader, der bliver påført lejligheden indtil din ven også flytter.

Måske tænker du, at problemet med, at du vil flytte før din ven, er løst, fordi din ven får en anden til at bo på værelset i stedet for dig, men det er altså dine penge, der kan ende med at gå til maling og nye gulve, når lejekontrakten i sidste ende bliver sagt op, fortæller Jesper Larsen.

5. Find fejl og mangler inden 14 dage
Når du er flyttet ind i din lejlighed, skal du inden 14 dage sende en liste til udlejeren med fejl og mangler i lejligheden, så udlejeren ikke kræver, at det er ting, du skal betale for, når du flytter ud igen. Tag gerne billeder som dokumentation. Fejl og mangler kan være alt fra en plet på gulvet til en dør, der mangler.

6. Tårnhøj leje
Hvis du mener, du betaler en alt for høj leje, kan du, hvis du klager inden der er gået et år, få de penge, du har betalt for meget, tilbage. Klager du efter 1 år sættes huslejen ned fremover. Du kan kontakte Lejernes Landsorganisation (LLO) for at finde ud af, om prisen er okay. LLO kan også hjælpe dig med at få din sag i huslejenævnet.

Tags

Anbefalede artikler