Sådan sælger du boligen

Der er forskellige måder at sælge sin bolig på. Dit valg beror i høj grad på dit behov for rådgivning.

BOLIG

‘Side 1: Sådan sælger du’

Hvis du slet ikke er fortrolig med bolighandel, er det en god idé at benytte både bank og ejendomsmægler som rådgivere. Hvis du har en vis indsigt og mod på at klare tingene selv, kan du spare mange penge, men det kræver et højere personligt engagement i salget.

 

Ejendomsmægler

 

De fleste boliger handles gennem ejendomsmæglerne. Med en ejendomsmægler får du en professionel formidler, der kender markedet, lovgivningen og ikke mindst kunderne. Mægleren står for alt det praktiske salgsarbejde, sørger for de fornødne papirer og fremviser boligen for interesserede købere.

 

Ejendomsmæglerens primære rolle er at formidle kontakten mellem køber og sælger. Flere mæglerkæder er ejet af banker eller realkreditselskaber eller har nære samarbejdsrelationer til disse. Det betyder, at mæglerne også tjener penge på at sælge forsikringer eller lån fra deres samarbejdspartner/ejer. Uafhængige mæglere må kun kalde sig sådan, hvis de rent faktisk er det. Det betyder, at de ikke må have forpligtet sig til at afsætte hverken lån eller forsikringer.

 

Ejendomsmæglerne er ikke forpligtet til at være medlem af Danske Ejendomsmæglere (DE). Er de medlem – og det er de fleste – er de omfattet af foreningens regler og klagenævn. De er også omfattet af en ansvarsforsikring, og det er din sikkerhed i tilfælde af fejl.

 

Ejendomsmægleren er din rådgiver og kan hjælpe dig med alt det praktiske arbejde. Hans opgave er at vurdere boligen og fastsætte en salgspris, udarbejde et salgsbudget og en salgsopstilling, annoncere boligen til salg, vise boligen frem, skrive købsaftalen og efterfølgende hjælpe med det øvrige papirarbejde.

 

Mægleren tager sig godt betalt. Salærsystemet er sjældent udformet sådan, at bestemte ydelser koster et bestemt beløb. I stedet betaler du en procentdel af boligens salgssum – ofte tæt på tre procent – uanset om der er meget eller lidt salgsarbejde forbundet med salget. Et almindeligt parcelhus i hovedstads-området til 3,5 millioner kroner koster altså 105.000 kroner i salær. Dertil kommer så markedsføringsomkostninger og andre udgifter, der ikke indgår i salæret. Derfor er prisen den faktor, der gør, at mange ikke altid vælger en ejendomsmægler.

 

Mange mæglere vil gerne forhandle priserne, og det er der al mulig grund til at gøre, i en periode med rift om boligsælgerne. Mægleren behøver heller ikke udføre alle opgaverne. Flere mæglere tilbyder forskellige modeller, hvor du kan gøre noget af arbejdet selv – for eksempel vise boligen frem, og derved spare noget af salæret.

‘Side 2: Sådan sælger du’

Tags

Anbefalede artikler