Sådan fungerer en nedkonvertering

Nedkonverteringen er DEN SIKRE konvertering. Se her, hvad nedkonvertering går du på, hvorfor det kan være en god idé - og hvilke fordele og ulemper, der er ved at nedkonvertere.

BOLIG


Hvad gør du: Når renteniveauet er faldet tilstrækkeligt, omlægger du dit fastforrentede realkreditlån til et andet fastforrentet lån med en lavere rente.

Hvorfor: Du slipper i fremtiden med en lavere ydelse på dit lån.

ET EKSEMPEL:

 

    • Du har et 7%-lån med en obligationsrestgæld på 1.000.000 kroner, men renten er faldet så meget, at du i stedet kan optage et 5%-lån.
    • Du benytter dig derfor at din ret til at indfri 7%-lånet til kurs 100. Der er omkostninger ved at indfri lånet og stifte det nye lån på i alt 15.000 kroner, så for at kunne betale 7%-lånet ud har du behov for at optage et 5%-lån med et provenu på 1.015.000 kroner.
    • Kursen på 5%-lånet er 97. Du bliver derfor nødt til at optage et 5%-lån med en hovedstol på 1.046.392 kroner, for at du efter kurstabet står med de nødvendige 1.015.000 kroner i hånden (0,97 × 1.046.392 kroner).
    • Hvor du før betalte 70.000 kroner om året i rente før skat, slipper du nu med 52.320 kroner det første år. Din samlede ydelse på lånet bliver altså mindre.

 

FORDEL: Det er så at sige en risikofri gevinst. Hvor både en opkonvertering og en skrå konvertering rummer elementer af spekulation eller øget risiko, er det ikke tilfældet her.

ULEMPE: Restgælden bliver formentlig lidt større – dels fordi det nye lån typisk optages til en lidt lavere kurs, end det gamle lån bliver indfriet til, dels som følge af omkostningerne. Skal du snart sælge huset og indfri hele din gæld, kan det altså give bagslag.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display