Sådan får du billig sommer-el

Regn i Norge og Sverige giver billigere el til danskerne, men kun på de variable priser. Se her, hvordan du selv vælger din egen elpris.

BOLIG


Når det regner på præsten, drypper det på degnen, siger man. Og når det regner i Sverige og Norge, kan nedbøren ses som lavere priser på dansk el.

Danmark får nemlig meget elektricitet fra norske og svenske vandkraftværker, der nyder godt af den ekstra nedbør, skriver Politiken.

Derfor skal sparelystne danskerne holde udkig efter regn hos broderfolkene mod nord. For det våde senarie kan nemlig udnyttes til at spare mange penge på elregningen.

Det forudsætter dog, at man skifter til en variabel pris på det såkaldte ‘spotmarked’.

- Lige nu kan man spare penge ved at vælge en variabel pris, og så være heldig at få en lav pris de næste par måneder, siger Peter Meibom, afdelingschef for strategisk analyse hos Dansk Energi til avisen.

Ifølge ham, bør man overveje at opgive sin fastpris-aftale og undersøge de forskellig priser på elpristavlen.dk. Han påpeger dog, at man kun kan spare penge de næste 3-4 måneder. Til efterår og vinter stiger priserne som regel igen.

- Med hensyn til at gå ind og sikre en lav pris på en længere bane, det kræver, at der er nogen, der udbyder et sådant fastpris-produkt, og det ser jeg ikke endnu. Sådan noget kommer først, når udbyderne forventer, at prisen vil være lav i længere tid, siger Peter Meibom til Politiken

Hvis man kan holde ud at leve med risikoen for perioder med høje elpriser, kan man med fordel vælge en variable pris – også selvom prisen sandsynligvis stiger i de kolde måneder.

- Forholdet mellem variabel og fast pris er lidt ligesom et banklån. Hvis du vil have sikkerhed for din elpris et, to eller tre år frem, så kommer du til at betale lidt mere i forhold til at vælge et variabelt prisprodukt, forklarer Peter Meibom.

Man skal altså være opmærksom på, at priserne pludseligt kan stige markant fra måned til måned, ligesom det skete i januar 2010 og 2011. Her blev den variable pris forhøjet med cirka dobbelt så meget som prisen på en 12 måneders fastprisaftale.

Kilde: Politiken
Dato 26. juli 2012

Tags

Anbefalede artikler