Så meget kan husejere tjene på en førstesal

Mange steder er udvidelse med førstesal en ren pengemaskine for parcelhusejere. Det viser nye beregninger fra ingeniørfirmaet AB Clausen og Boliga.

BOLIG

For tusinder af ejere af etplanshuse er mere plads ikke den eneste fordel ved at udvide med en førstesal. Der blive også mere rum i økonomien, når huset skal sælges.  Ifølge beregninger fra Boliga kan der i flere kommuner være millioner af kroner at hente i forøget værdi; vel at mærke efter du har betalt for udbygningen.

64 postnumre kan få gevinst
”Det er især i og omkring hovedstaden og Aarhus, at der virkelig kan være penge at hente. Udover at man selvfølgelig får de ekstra kvadratmeter her og nu,” siger direktør i Boliga Ricco Zuschlag. Med et konservativt skøn koster det 16.000 kroner per kvadratmeter at etablere en ny førstesal. Men markedsværdien af det nye areal er i flere områder betydelig højere. Det viser det seneste års salgstal for parcelhuse.

I Klampenborg kan ejeren af et 140 kvadratmeter stort hus i gennemsnit tjene 2,5 millioner kroner på at etablere førstesal og sælge huset. Og det er endda forudsat, at den nye sal kun bliver på 70 procent af husets grundareal. I alt er der mindst 64 postnumre i landet, hvor friværdien stiger mere, end det koster at lave førstesal på huset.

Prisfald på den ekstra etage
Det er blevet lettere at tjene penge på at udvide med førstesal de seneste år. Det skyldes ikke kun stigende huspriser, men også nye byggeteknikker, fortæller Ammar Al-Temimi, der er projektleder hos AB Clausen Rådgivende Ingeniører.
”Der er flere huse, der kan få opført en førstesal i dag, og det er blevet en del billigere. Det skyldes, at moderne spærkonstruktioner kan laves i ét stykke. Derfor vejer de mindre og skal ikke længere forankres helt til fundamentet som tidligere,” siger han.

Og ingeniørerne med speciale i bærende konstruktioner bekræfter, at førstesal er blevet en investeringsfinte.
”Vi laver statiske beregninger på mange projekter, der ikke skal tages i brug af den nuværende ejer. De gøres blot klar til salg med en værdiforøgelse i kraft af den nye førstesal,” siger Ammar Al-Temini.

Økonom: Du ska gøre det nu
I mange kommuner kan investeringen i førstesal være bedre end både værdipapirer og pensionsopsparing, vurderer økonom.
”Under forudsætningen af, at det bliver lavet ordentligt og passer ind med resten af huset, så man kan holde kvadratmeterprisen, er det her både en stor og ikke mindst skattefri gevinst. Det vil være dumt ikke at gøre, hvis man har muligheden,” forklarer direktør og finansiel rådgiver i uvildige.dk Hans Peter Christensen. Han påpeger desuden, at familier, der mangler plads, ofte vil spare penge på at bygge en ekstra etage i forhold til at sælge huset og købe et nyt.
”Har man ét barn i forvejen og gerne vil have nogle flere, vil det være et udmærket tidspunkt at gøre det nu, eftersom renten er så lav, som den er. Så der kan det svare sig at være fremsynet,” siger Hans Peter Christensen.

For mindre huse på omkring 100 kvadratmeter er gevinsten ved at udvide med en førstesal særlig stor. ”Husejeren får pludselig en bolig, der appellerer til et meget større publikum bestående af unge par og børnefamilier,” forklarer direktøren i Boliga Ricco Zuschlag.

Tags

Anbefalede artikler