Rentefest: Så meget mere kan du købe

Så er der igen rentefest for boligejerne. De lange renter rasler ned og en toneangivende 30-årige bygge- og boligobligation har nu igen en pålydende rente på 2,5 pct. Det sætter flere i stand til at købe mere end før.

  Foto: Colourbox  

BOLIG

Ydelsen for at låne én millon kroner er lige nu nede på 3.810 kroner efter skat på et 30-årigt lån med afdrag.

Det er 160 kroner mindre end sidste sommer, hvor ydelsen var ope på 3.970 kroner efter skat på de tre procent obligationer, der var de mest benyttede på det tidspunkt.

Over hele lånets 30-årige løbetid vil det samlet set give en besparelse på 78.000 kroner per låne million. Er lånet på 2 eller 3 mio. kroner kan gevinsten ganges med to eller tre.

Et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter koster på landsplan 1.697.000 kroner.

For at blive godkendt til køb af en sådan bolig, skal man i dag have plads til en månedlig husleje til bank og realkreditinstitut på 6.420 kroner, når alle de andre udgifter er betalt, og der også er sat et passende beløb af til mad, tøj og alt det løse.

Det gælder, hvis huset finansieres med et realkreditlån på 80 procent, et banklån på 15 procent og en udbetaling på 5 procent.

I juni sidste år, da renten toppede i 2015, ville man for samme månedlige ydelse på 6.420 kroner, kun kunne købe et hus, der kostede 1.641.000 kroner, viser beregninger fra Nordea Kredit.

De seneste syv måneder rentefald har altså samlet set betydet, at man kan blive godkendt til et hus, der er 56.000 kroner dyrere.

”Renten har stor betydning for, hvor stort et beløb man kan låne. Derfor betyder en faldende rente, at boligkøberne får det nemmere. Hvor meget nemmere afhænger dog af, hvor i landet man bor. Nogle steder er priserne nemlig fortsat op det seneste halve år, mens de andre steder har holdt pause,” siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom hos Nordea Kredit.

Hun tilføjer, at hvis man ønsker en bolig i et område, hvor boligpriserne er steget, kan det således godt være, at man kan købe hus for et større beløb. Men det er ikke sikkert, at huset er blevet bedre eller større af den grund. Simpelthen fordi prisen er steget.

”I andre steder af landet har priserne holdt pause eller er ligefrem faldet, og her har boligkøberne fået fuldt valuta for rentefaldet,” siger hun.

Tags

Anbefalede artikler