Professor: Nye regler rammer boligejere

Skærpede regler fra Finanstilsynet rammer boligejerne, vurderer professor efter Jyske Banks nedskrivninger.

BOLIG

De skærpede regler fra Finanstilsynet, som tirsdag betød, at Jyske Bank blev tvunget til at nedskrive for 900 millioner kroner, vil gøre livet lidt surere for boligejerne, vurderer Caspar Rose, der er professor ved Copenhagen Business School, CBS.

- Det er boligejerne, der står tilbage med den vanskelige situation, med sorteper, siger han.

De nye regler betyder nemlig, at hvis en kunde ikke vurderes at have væsentlige muligheder for at betale af på et lån, skal banken nedskrive udlånet til sikkerhedens aktuelle værdi: Det beløb, ejendommen kan forventes solgt til inden for et halvt år.

- Bankerne er mere tilbageholdne med at låne penge til dem på grund af de skærpede regler fra Finanstilsynet. Bankerne kræver simpelthen mere, hvis man vil låne i boligen. Og det gør, at nogen ikke får den boligfinansiering, de ønsker, siger Caspar Rose.

Reglerne betyder, at bankerne – med Caspar Roses ord “er blevet pålagt at gå virkelig hårdt til værks og være meget realistiske”, når de skal vurdere deres kunder. Udlån til nødlidende ejendomskunder skal simpelthen nedskrives til ejendommens værdi.

Ifølge Caspar Rose er det udtryk for “en slags frem og tilbage” mellem Finanstilsynet, der mener, at bankerne er for optimistiske, og på den anden side bankerne, der mener, at Finanstilsynet er for pessimistiske hvad angår den økonomiske situation.

Hos Jyske Bank har administrerende direktør, Anders Dam forståelse for nødvendigheden af Finanstilsynets skærpede regler.

- Men på den anden side, så øger det ikke ligefrem bankernes appetit på at tage yderligere fast ejendom på bøgerne. Dermed kan det godt medvirke til, at ejendomsmarkedet stadig er lidt forfrossent, siger han.

Ud over Jyske Bank har også Spar Nord og Sydbank indtil videre været tvunget til at nedskrive for henholdsvis 115 og 600 millioner kroner som følge af Finanstilsynets skærpede regler.

Tags

Anbefalede artikler