Prisen på din andel overrasker

Mens ejermarkedet har set voldsomme stigninger, ligger andelsmarkedet stille.

BOLIG

Der sker bemærkelsesværdigt lidt på andelsboligmarkedet i Region Hovedstaden.

Dermed står andelslejlighederne i stærk kontrast til ejermarkedet, der er eksploderet prismæssigt. Kvadratmeterprisen på en andelshybel ligger således meget nær niveauet i 2009, da krisen for alvor startede.

Det viser en ny opgørelse fra Realkredit Danmark, der har undersøgt købstilbud behandlet af Danske Bank fra 2009 til 2011.

Andele i Region Hovedstaden er dermed kun steget med 0,4 procent siden 2009. På ejermarkedet er der tilsvarende en langt højere stigning på 10 procent. Samtidigt viser opgørelsen, at andelsboligerne gennemsnitligt bliver solgt for 12 procent under maksimalprisen – den pris, der er offentligt fastsat som den absolut højeste pris på en andels-kvadratmeter.

Og det er ikke helt uproblematisk. Selvom andelsejerne nu får mindre for deres boliger, end de offentligt er værd, kan de komme til at blive taget endnu mere ved næsen de kommende år.

Fortsætter udviklingen, eller manglen på samme, kan maksimalprisen nemlig ende med at blive sat for langt ned. Hvis det sker kan sælgere komme til at stå i en situation, hvor købere faktisk gerne vil betale mere for lejligheden, end de må.

Udbuddet af boliger i Region Hovedstaden er stort set det samme som for et år siden. I sommeren 2010 var der 2.850 andele til salg i regionen, mens det tal i dag er 2.600. Til gengæld er der faldende interesse for at købe de halve boliger, også selvom priserne nu ligger så langt under maksimalprisen.

Tags

Anbefalede artikler