Positiv spiral vil sende boligpriserne videre op

Der er udsigt til pæne prisstigninger for både parcelhuse og ejerlejlighederne, og det er især en fordel, hvis man er såkaldt andengangskøber.

BOLIG

Med foråret 2013, kom ikke kun lysere dage. Der kom ligeledes spirende optimisme på boligmarkedet og her i efteråret, hvor bladende skifter kulør og de mørkere tider nærmer sig, kan vi glæde os over, at vi har et boligmarked som viser fremgang og som for alvor er ved at stabilisere sig.

Det er især ejerlejlighedsmarkedet, som udviser de kraftigste prisstigninger og nu ser det ud til, at parcelhusmarkedet kommer luntende efter. Ejerlejlighedsmarkedet har historisk været frontløber for tendenserne på det øvrige boligmarkedet, og meget tyder på, at det også gør sig gældende nu. Det er ingen hemmelighed, at det er det københavnske ejerlejlighedsmarked, som har oplevet de kraftigste prisstigninger i foråret og henover sommeren.

Ramt af ketchupeffekt
De kraftige prisstigninger må anses for at være præget af en ketchupeffekt, der er kommet efter et opsparet boligbehov, som har medført en voldsom efterspørgsel og dermed voldsomme prisstigninger til følge.

Trods de voldsomme prisstigninger på ejerlejlighederne, så er toppen ikke nået endnu, men der er ikke langt op. Fortsætter prisstigningerne med at buldre derud af i samme hastige tempo, vil toppen nås i løbet af et par år.

”Vi forventer dog ikke, at vi skal helt der op, for i takt med at ketchupeffekten stille aftager, da vil prisstigningerne ligge sig på et mere naturligt leje,” fortæller chefanalytiker i BRFkredit Mikkel Høegh.

Lettere for andengangskøbere
Den positive udvikling på ejerlejlighedsmarkedet gør det nemmere at være andengangskøbere, idet en bedre omsætning på ejerlejlighedsmarkedet giver familier med pladsmangel en mulighed for at rykke ud til hus og have. 

Samtidig er ejerlejlighedsmarkedet også præget af, at flere modne mennesker efterspørger ’teaterlejligheder’. Disse mennesker har så glæde af, at enfamiliehuse så småt er begyndt at blive mere omsættelige, og på den måde bliver der skabt en positiv spiral på boligmarkedet.

”Når året er omme, forventer vi, at ejerlejlighedspriserne vil ligge med en årlig stigning på omkring 5 pct., mens priserne på parcelhusmarkedet vil ligge med en årlig stigning på omkring de 3 pct.. Der er dog store regionale forskelle, men vi forventer at udviklingen vil sprede sig som ringe i vandet” siger Mikkel Høegh.

Tags

Anbefalede artikler