Penge på vej til husejere med forurenede grunde

Staten vil give flere boligejere med forurenede grunde en økonomisk håndsrækning.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

 Over 300 boligejere, der i årevis har ventet på at få oprenset deres forurenede grunde, får nu mulighed en håndsrækning fra staten, så de kan få renset deres grund hurtigt.

Fødevare- og miljøminister Esben Lunde Larsen (V) genåbner nu en særlig låneordning med afdragsfrie statsgaranterede lån til de forureningsramte boligejere, hvoraf over 40 er fra Region Sjælland. Det skriver Dagbladet  Køge.

Låneordningen har med jævne mellemrum været åben, senest i 2011. Nu genåbner Miljøministeren altså lånet - denne gang med en pulje på 9,4 millioner kroner.

"Jeg vil gerne hjælpe de boligejere, der er kommet økonomisk i klemme, fordi de uforskyldt har købt en bolig på en forurenet grund. Derfor genåbner jeg nu en låneordning, så ejerne får mulighed for at få et afdragsfrit statsgaranteret lån til at få renset grunden uden ventetid. Det kan være vejen ud af en ellers låst situation," siger ministeren til avisen.

Boligejerne har egentlig ret til at få deres grund renset på statens regning under den såkaldte værditabsordning. Men oprydningen går langsomt, da man prioriterer de grunde, hvor forureningen truer grundvandet først. Alene 10 af boligejerne fra Region Sjælland har ventet på en oprensning siden 2006.
 
Prisen for en oprydning svinger imellem 50.000 kroner og op til flere millioner kroner alt efter forureningen.

Boligejerne skal i første omgang selv betale for oprettelse af lån og renter, der kan finansiere den hurtige oprensning. Staten garanterer dog for lånet, og refunderer siden hen beløbet, som husejeren har lånt, ligesom staten betaler en del af renteudgifterne, svarende til Nationalbankens udlånsrente.

Tags

Anbefalede artikler