Pas på med vurderinger af din andelsbolig

Stadig flere andelsforeninger skifter til en valuarvurdering. Men det kan være en dårlig idé for dig. Det vurderer en ekspert.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

De seneste års prisfest er derfor gået mange andelsbolighaveres næse forbi.

En vurdering fra en valuar kan dog invitere andelshaverne med til boligfesten. Valuarer kan nemlig udfordre den offentlige vurdering, så maksimalprisen i foreningen ændres.

Men inden man takker ja til invitationen, skal man tænke sig godt og grundigt om:

"De eneste, der har interesse i en valuarvurdering, er de mennesker i foreningen, der skal sælge, og de mennesker som skal låne penge i banken. Alle andre i foreningen har ingen interesse i en valuarvurdering," siger uafhængig andelsboliganalytiker Tejs Carstensen.

Det er langt fra ualmindeligt, at valuarer vurderer andelsforeninger til at være 10, 20 eller 30 pct. mere værd. I grelle tilfælde helt op til 400 pct.. Det betyder med andre ord, at andelsboligerne i foreningen kan sælges dyrere.

Dermed kommer der folk ind i foreningen, som har købt til en højere pris, og de er ifølge Tejs Carstensen typisk mindre villige til at stemme ja til eksempelvis vedligeholdelsesprojekter, der ofte indebærer stigninger i den månedlige boligydelse.

Det er heller ikke en gratis omgang at få en valuar til at vurdere sin forening. Det koster et sted mellem 12.500 og 30.000 kroner og gælder i 18 måneder.

En udgift man er foruden, hvis man beholder den offentlige vurdering.

"Hvis man ikke står over for at skulle sælge eller låne flere penge, så er der ikke rigtig nogen idé i en valuarvurdering. Sådan en koster jo løbende penge," siger privatøkonom Brian Rasmussen fra Arbejdernes Landsbank.

Et andet aspekt er, at alle kvadratmeterne i andelsforeningen bliver vurderet til at være lige meget værd. Det vil sige, at én lejlighed i foreningen måske godt kan sælges til valuarvurderingen, mens en anden ikke kan:

"En lejlighed ud til Nørrebrogade, hvor bussen holder lige ud foran er vurderet til det samme per kvadratmeter som lejligheden på fjerde med udsigt ud over Assistens Kirkegård. Men reelt set er de jo ikke det samme værd," siger Tejs Carstensen.

Tags

Anbefalede artikler