Pas på 3,5 procents boliglån

Selv om det virker fristende med de nye 3,5 procent lån til boligen, bliver besparelsen ved en omlægning ofte ædt op af omkostninger de første mange år. De nye lån giver dog flekslånere mulighed for at mindske fremtidig risiko.

BOLIG

Vi ser ikke den store fidus i det her! Sådan siger privatøkonomisk rådgiver Hans Peter Christensen, når han ser på de økonomiske fordele ved en konvertering fra fastforrentede 5 procent lån til de nye 3,5 procent lån. Hans Peter Christensen er direktør i det landsdækkende rådgivningsfirma, uvildige.dk, der tilbyder økonomisk rådgivning for både privat- og erhvervskunder, og han er skeptisk.

De nye boliglån er ellers blevet markedsført heftigt af realkreditselskaberne, der har fået læssevis af spalteplads i medierne om fordelene ved den lave rente. Der er ifølge diverse udlægninger noget for de fleste lånetyper lige fra de knap 34 procent af danskerne med et fastforrentet lån til de over 51 procent med et variabelt forrentet lån.

Men virkeligheden er ifølge Hans Peter Christensen noget mere nuanceret: »Det er ikke bare noget, man lige gør. Man skal tænke sig om og spørge sig selv, hvorfor man gør det. Besparelsen er beskeden, og omkostningerne er relativt høje. For et lån på en million kroner betaler du typisk 15.000-25.000 kroner i omkostninger, som næsten alle går til banken og realkreditselskabet.

Dertil kommer, at du får en højere restgæld i ejendommen, hvilket kan give dig et økonomisk smæk, hvis ejendommen skal sælges, og renten ikke er steget i mellemtiden.«

 

Besparelse på skrump

Ved en ganske almindelig konvertering af et fire år gammelt 5 procent lån til et nyt 3,5 procent lån ser rentebesparelsen umiddelbart fristende ud. Kuponrenten falder med 1,5 procent, hvilket dog ikke fortæller noget om den reelle besparelse.

Omkostninger ved konvertering og kurstab på det nye lån æder nemlig størstedelen af faldet i kuponrenten, viser beregninger fra boligregner.dk fra det finansielle konsulenthus Scanrates.

Faktisk falder den effektive rente efter skat kun med 0,55 procentpoint efter låneomlægningen. Dertil bør du være opmærksom på, at rentebesparelsen reelt er for højt sat, da boligregner.dk undervurderer omkostningerne ved en omlægning. I kroner og øre syner besparelsen ikke af meget. Ifølge boligregner.dk udgør besparelsen på den månedlige ydelse cirka 200 kroner efter skat ved et lån på 1 million kroner.

 

[emediate]

Tags

Anbefalede artikler