Parcelhuset er blevet cool

Fordommene om parcelhuset er på retur.

BOLIG

Et gult murstenshus med en idyllisk have i et stille kvarter i forstaden – det er det, de fleste danskere vil have. Ikke alene bor 2, 5 millioner af os i parcelhuse. Boligtypen er også ved at ryste sine klichéfyldte fordomme af sig. Ifølge Berlingske er vi nemlig blevet mere positivt stemt over for parcelhuset.

“Der er ikke det samme distancerede fugleperspektiv på parcelhuset som før. Der er en grundlæggende forståelse for, hvad parcelhuset rent faktisk kan. F.eks. tilfredsstille vores behov for eget græs, være herre i eget hus og knytte os til et sted her på planeten. Det er der en voksende sympati for,” siger kulturforsker Metter Mechlenborg fra Syddansk Universitet til Berlingske.

Hun har netop skrevet en ph.d.-afhandling om parcelhuset.

Danskerne har ellers i årtier været del i to lejre: De, der elskede parcelhuset, fordi det var børnevenligt, nyt og overskueligt, og de, der foragtede denne boligform og så den som et symbol på den kedelige danske middelklasse.

Men nu er fronterne blødt op, og vi har smidt en del af fordommene om parcelhuset i skraldespanden.

Og mange af os fantaserer om egne mursten og webergrill i forhaven. Ifølge en undersøgelse fra Center for Bolig og Velfærd fra 2009 drømmer hele 70 procent af danskere over 15 år om at eje deres egen bolig. Af dem drømmer 90 procent om at eje et enfamiliehus.

Kilde: Berlingske.

Tags

Anbefalede artikler