Omvendt forældrekøb - en ukendt men lukrativ investering

Mange køber lejligheder til deres børn. Men måske skulle du overveje et omvendt forældrekøb - en lejlighed til dine forældre. Det kan i bedste fald blive en god investering.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

De fleste kender til det klassiske forældrekøb, som i dag er blevet en meget udbredt boligform i særligt storbyerne. Det er dog de færreste, der har hørt om det såkaldte omvendte forældrekøb, hvor voksne børn køber bolig med henblik på udlejning til deres forældre.

Ikke desto mindre kan det omvendte forældrekøb være en attraktiv investering i et marked som nu, hvor udlånsrenten er historisk lav.

"Der er ikke så mange, der kender til omvendt forældrekøb. Det er en forholdsvis ny boligform, der stiller børn og børnebørn godt, hvis man tror på et stigende boligmarked. Med det nuværende lave renteniveau kan man opnå en billig finansiering, sådan at boligen kan hvile i sig selv," siger Lennart Christensen, der er partner og rådgiver hos Købersmægler.dk.

Han mener, at omvendt forældrekøb er en mulighed, som voksne børn med en fornuftig økonomi bør overveje.

"Hvis man har mulighed for at låne, kan det være en rigtig god og langsigtet investering, som kan ende med at give overskud og en stor friværdi," siger Lennart Christensen.

Omvendt forældrekøb er ofte styret af følelser

Det er langt fra altid investeringselementet, der trækker. Ofte er det bløde værdier, der får voksne børn til at lave et omvendt forældrekøb. Ifølge Lennart Christensen er der mange ældre, som har boet til leje hele deres liv. De ønsker måske at flytte tættere på børn og børnebørn, men sidder ikke med en stor friværdi, der gør det muligt.

55-årige Jeanne Kirkholm og hendes mand lavede et omvendt forældrekøb i 2004. De købte en projektlejlighed i Porcelænshaven på Frederiksberg til hendes 80-årige svigermor. Siden købet er lejlighedens værdi steget mere end halvanden million. Motivet dengang var dog af personlig karakter.

"Min svigermor havde boet til leje i 50 år i en lejlighed, som hun var glad for. Det ændrede sig, fordi kommunen begyndte at placere psykisk syge i ejendommen. Hendes nabo var psykisk syg, havde alkoholproblemer og begik til sidst selvmord. Afløseren til naboen havde også misbrugsproblemer, opførte sig aggressivt overfor beboerne i opgangen og truede bl.a. med kniv. Det skabte stor utryghed for min svigermor. Hun kunne ikke sove, turde ikke at gå ud og var samtidig bange for at være der. Min mand og jeg kunne mærke, at det ville ende rigtig galt, og at det kunne få helbredsmæssige konsekvenser for min svigermor," fortæller Jeanne Kirkholm og fortsætter:

"Vi tænkte, at vi måtte gøre noget. Svigermor var enlig pensionist og ikke privilegeret med formue eller arbejdsmarkedspensionsordning, så hun havde ikke mulighed for at købe selv. Vi har gode lønninger, så vi besluttede os for at købe en ejerlejlighed, og det har været en god investering. Både på det personlige plan og rent økonomisk."

I dag har Jeanne Kirkholm en velfungerende svigermor, som har mod på livet og hver vinter rejser til varmere himmelstrøg.

"Jeg har fået det meget bedre og er blevet meget gladere. Jeg bor i en pragtfuld lejlighed med udsigt til Frederiksberg Have fra altanen. Desuden rejser jeg så meget, som jeg kan få råd til," siger 80-årige Birgit Simonsen.

En god økonomisk investering

Lejligheden og den tilhørende p-plads kostede tilbage i 2004 knap 2,7 millioner kroner og er for nylig blevet vurderet til 4,3 millioner.

"Vi kører med et afdragsfrit lån, men har haft et underskud i en periode, fordi fællesudgifterne i salgsopstillingen ikke var korrekt angivet. Til gengæld har vi valgt virksomhedsskatteordningen, der betyder, at lejen modregnes med renteudgifter, så værdien af rentefradraget er maksimalt. Vi kan derfor trække nettounderskuddet af udlejningen fra i vores personlige indkomst, så det har alligevel været en rigtig god forretning,"siger Jeanne Kirkholm.

Lejligheden på Frederiksberg er en del af deres pensionsopsparing. Selv bor de i en billig andelslejlighed på 77 kvadratmeter i Lyngby.

"Så svigermor bor bedre end mig," griner Jeanne Kirkholm.

Hun har flere gode råd til andre, som overvejer at lave et omvendt forældrekøb.

"Tal med en dygtig revisor. Og husk at købe boligen som privatperson og ikke via et anpartsselskab. Vi var tæt på at købe lejligheden via min mands anpartsselskab, og det var en fejl. Hvis man lejer boligen ud til sine nærmeste, bliver hovedaktionæren af anpartsselskabet nemlig brandbeskattet. Heldigvis var det et projektsalg, og lejligheden var ikke bygget, så vi kunne nå at ændre købet, så vi kom til at stå som private ejere af lejligheden," siger Jeanne Kirkholm og fortsætter:

"Søg endvidere rådgivning hos en dygtig advokat eller køberrådgiver omkring lejefastsættelse og sørg for at få udfærdiget en korrekt lejekontrakt. Derudover er det vigtigt, at man har styr på sin økonomi og er helt sikker på, hvad man ønsker. Ens økonomiske situation kan blive låst, og det kan være svært at låne i banken, hvis man en dag selv vil købe noget andet. Det er altså lidt svært at smide mor eller svigermor ud."

Tags

Anbefalede artikler