Offentlige vurderinger skyder skævt på boligprisen

Ifølge en opgørelse blev to ud af tre boliger i 2010 solgt til priser væsentligt over den offentlige ejendoms vurdering. Skat har derfor været for generøs da ejendomsvurderingen blev nedsat i 2009.

BOLIG

Efter boligmarkedet vendte i 2007, fik de offentlige ejendomsvurderinger et ordentligt hug nedad i oktober 2009. Men nye tal fra 2010 indikerer, at Skat måske har trykket ejendomsvurderingerne lidt for langt sydpå. Ifølge en opgørelse fra mæglerkæden Home blev to ud af tre boliger nemlig i 2010 solgt til priser væsentligt over den offentlige ejendoms vurdering, som grafikken viser.

Således blev to tredjedele af de handlede parcel- og rækkehuse hos Home solgt til en pris, der gennemsnitligt lå 574.000 kroner over den offentlige vurdering, mens ejerlejligheder gik til en merpris på gennemsnitligt 676.000 kroner.

For fritidshuse lå det til svarende tal på 291.000 kroner. En tredjedel af de solgte ejendomme blev solgt til priser under vurderingen, hvilket normalt vil være til ulempe for både ejer og en ny køber. De største fordele for boligejerne ved en lav offentlig vurdering er:

 

    • En ny køber slipper med en lavere afgift på skødet, fordi stempelafgiften bliver beregnet efter den højeste sum af enten handelsprisen eller den offentlige vurdering.

 

    • En lav vurdering betyder, at boligejeren på lang sigt kan slippe billigere i ejendomsskat.

 

  • Et salg til et familiemedlem kan ske til 15 procent under vurderingen, hvilket er højaktuelt ved forældrekøb.

 

Boliger sælges dyrere end vurderingsprisen

I to ud af tre boliger er salgsprisen højere end den offentlige vurdering.

Kilde: Data er baseret på samtlige solgte boliger i Home-kæden i 2010.

Sådan klager du over vurderingen

Ønsker du at klage over en for høj offentlig vurdering, skal du indsende en begrundet klage til Skat senest 1. juli 2012. Den næste vurdering af enfamilies-ejendomme bliver lavet i forhold til prisniveauet den 1. oktober 2011.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display