Nykredit angriber populære lån

Afdragsfrie lån er for farlige, mener Nykredit, som vil tvinge sine kunder til delvist fastforrentede lån. Økonomer godkender planerne.

BOLIG

Nykredit har indledt et angreb på de afdragsfrie lån med variable renter, som de seneste år er blevet til danskernes yndlingslån.

Det vil gøre boliglån dyrere og sænke huspriserne, forudser økonomer, som er begejstrede for planerne, mens ejendomsmæglerne er bekymrede for, at deres omsætning vil falde.

“Det vil skabe et mere stabilt boligmarked, hvor boligejerne bliver mindre sårbare over for faldende priser,” siger professor og tidligere overvismand, Peter Birch Sørensen, til Berlingske, mens lektor og ekspert i boligøkonomi Morten Skak fra Syddansk Universitet kalder det “fornuftigt.”

Metoden til at begrænse de afdragsfrie lån bliver formentlig, at realkreditlånene deles op i to lag, hvor kun de første 60 pct. må bestå af afdragsfrie lån med variable renter, mens Nykredit vil tvinge sine kunder til at tage fastforrentede lån med afdrag på de sidste 60-80 pct. af lånet.

“Vi tror på, at vi får endnu bedre obligationer fra nul til 60 procent, men det kan så godt være, at de obligationer, der ligger yderst, bliver lidt dyrere. Det arbejder vi på at imødegå ved at gøre de yderste obligationer så sikre som muligt. Derfor overvejer vi at lade være med at tillade afdragsfrihed og rentetilpasning på den yderste del af realkreditlånet. Den risiko vil vi ikke tage,” siger Nykredits koncernchef, Peter Engberg Jensen, til Berlingske.

Han forventer, at Nykredit indfører den nye lånemodel i andet kvartal af 2012.

 

Tags

Anbefalede artikler