Nu vil boligejere betale gæld tilbage

For første gang i nyere tid, er boligeejernes gæld nu på vej ned. Interessen for lån med afdrag og fast rente er stigende og det betyder at flere nu afvikler deres gæld til bank og realkredit.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

Interessen for boliglån med afdrag er hastigt stigende. Samtidig er der også flere som ønsker lån med fast rente.

Det er 41.000 boligejere, som sidste år begyndte at betale afdrag på deres boliglån, mens 59.000 flere valgte at skifte deres variabelt forrentede lån ud med et nyt lån med fast rente, viser nye tal fra Danmarks Nationalbank, som dækker hovedparten af hele 2015.

Andelen af lån med afdrag steg fra 45,0 procent ved starten af 2015 til 47,7 pct. i november sidste år, og eftersom der findes 1,5 millioner boligejere, så er antallet af boligejere, der betaler afdrag på deres lån steget fra tæt ved 674.000 ved indgangen til 2015 til nu 716.000.

Det er positivt, at flere boligejere ønsker at afdrage. Afdragene polstrer boligejernes økonomi og gør dem mindre udsatte overfor udsving på boligmarkedet og i deres privatøkonomi som helhed,” siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

Hun vurderer dog, at det aktuelle store spareiver er knap så fantastisk i de tilfælde, hvor der er tale om boligejere med sund økonomi og stor friværdi. Privatforbruget har nemlig stor betydning for væksten i dansk økonomi, og bliver danskerne for mådeholdene, vil det holde den samlede vækst og beskæftigelse nede.

Afdragsfri periode udløber

Der er flere forklaringer på, at flere danskere går i gang med at afdrage. Den vigtigste årsag er dog, at de ti afdragsfrie år er begyndt at udløbe for mange boligejere, og at en stor del ikke forlænger perioden uden at betale afdrag.

Samtidigt er renten historisk lav. Det har fået mange til at omlægge deres lån til en lavere rente, og de har så brugt besparelsen til at gå i gang med at afvikle gæld.

Blandt unge boligkøbere er der fortsat en tendens til, at de starter ud med et afdragsfrit lån, for hurtigere af få afviklet den noget dyrere bankgæld.

Også interessen for lån med fast rente er steget fra 34,4 pct. af alle lån ved starten af 2015 til nu 38,3 pct.. Det betyder, at antallet af boligejere med fast rente er vokset fra 516.000 til nu 575.000 eller med 59.000.

Den stigende interesse for fastforrentede lån skyldes den usædvanligt lave rente. Ved årets indgang kom renten på et 30-årigt fastforrentet lån ned i bare 2 pct., hvilket aldrig er set før. Det fik mange nye boligkøbere til at vælge fastforrentede lån, mens en mindre del af eksisterende boligejere også valgte at skifte deres variabelt forrentede lån ud med et mere sikkert et af slagsen,” siger Lise Nytoft Bergmann.

I den sidste del af 2015 er den 30-årige faste rente steget til tæt ved tre pct., men eftersom der stadig er tale om en meget lav rente, er lysten til de fastforrentede lån ikke forsvundet af den grund.

Tags

Anbefalede artikler