Nu bliver det billigere at skifte realkreditselskab

Et nyt forlig gør det billigere for dig at skifte realkreditselskab. Selskaberne må f.eks. ikke længere opkræve opsigelsesgebyr, og derudover vil Konkurrencestyrelsen holde øje med ændringer i institutternes bidragssatser.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

Sidste år hævede Nykredit bidragssatserne på deres realkreditlån ret kraftigt. En del kunder følte sig bondefanget, fordi det var meget dyrt at skifte til et andet realkreditinstitut.

Det er regeringen, SF, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti nu blevet enige om at gøre noget ved.

Fremover pålægges det realkreditinstitutter at varsle ændringer i bidragssatser, rentetillægget eller gebyrer, seks måneder inden de træder i kraft. I dag skal de seneste varsle ændringer tre måneder før.

Derudover falder dine omkostninger til lånet i varslingsperioder, hvor du kan skal betale halvdelen af summen af kurtage og kursskæring.

Desuden må institutterne ikke opkræve et opsigelsesgebyr, der typisk har ligget på mellem 750 og 1250 kr.

Koster mange penge at skifte i dag

Ifølge beregninger af Forbrugerrådet Tænk koster det med de snart forhenværende regler for realkredit et sted mellem 17.500 og 27.000 kr. at skifte realkreditselskab. Det vil ifølge rådet tage op mod 12 år at hente de penge hjem igen på skiftet.

Den konservative erhvervsminister, Brian Mikkelsen, mener, at du nu kan se frem til billigere og mere gennemsigtig realkredit.

Aftalen giver dig ”lavere omkostninger ved boliglånsskifte og en tidligere varsling, hvis pengeinstituttet hæver bidragssatsen eller rentetillægget,” siger han i en pressemeddelelse.

Styrelse skal holde øje med realselskaberne

Forligspartierne er også blevet enige om, at staten skal overvåge boliglånsmarkedet. Forbruger- og konkurrencestyrelsen vil i fremtiden vurdere, om eventuelle bidragssatser er reelle eller ej – altså om de f.eks. bunder i stigende omkostninger eller blot går til højere direktørlønninger.

Du kan finde linket til hele aftaleteksten her.

Tags