Nedslidte skoler får penge fra ny regering

Kommunerne får lov til at bruge flere milliarder kroner på at renovere nedslidte bygninger. Mange vil optage lån, forventer KL-formand.

BOLIG

De kommunale bygninger forfalder nu så hurtigt, at prisen på at få dem renoveret er steget fra fem til 14 milliarder kroner på seks år.

Det viser en ny analyse fra Cowi ifølge Berlingske.

Derfor vil en ny, rød regering give kommunerne grønt lys til at bruge flere milliarder kroner ekstra på at renovere og istandsætte både skoler, daginstitutioner, plejehjem og idrætsanlæg.

Det fortæller Socialdemokraternes kommunalordfører Rasmus Prehn til Berlingske, mens formand Helle Thorning-Schmidt og partispidserne fra SF og De Radikale forhandler regeringsgrundlag.

“Det er først på den anden side, vi kan sige noget helt præcist om, hvad der rent faktisk ender med at blive sat af på finansloven. Noget af det, man er nødt til at gør, er at sikre kommunerne, at de kan hjemtage lån, fordi vi ikke kan løfte det alene over finansloven,” siger han til Berlingske.

I år er kommunernes samlede anlægsbudget på 16,9 milliarder kroner. Det er det laveste i fem år. Men formanden for Kommunernes Landsforening, Jan Trøjborg (S), forventer, at mange af kommunerne vil bruge muligheden for at optage lån.

Michael Svarer, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, mener, at det isoleret set kan være fornuftigt at lade kommunerne komme i gang med vedligeholdelsesopgaver. Men man skal fare med lempe.

“Det samfundsøkonomisk relevante er, hvor meget man sætter i gang på kort tid. Og hvis det er, man sætter for meget i gang, så det giver et boost til beskæftigelsen, kan man risikere, at ledigheden falder så kraftigt, at det afsætter sig i stigende lønninger ,” siger han til Berlingske.

Tags

Anbefalede artikler