Liggetiden nu over et halvt år

Med en kraftig stigning i både den gennemsnitlige liggetid og i antallet af udbudte boliger, er det blevet endnu mere vigtigt for sælger at fastsætte en realistisk pris på boligen.

BOLIG

Går du som boligsælger efter et hurtigt salg, er det blevet stadig mere vigtigt, at du får fastlagt den “rigtige” pris fra starten af.

Sætter du udgangsprisen for højt, risikerer du som sælger at halte bagefter i et faldende marked, hvilket både giver en længere liggetid for boligen og øger behovet for fremtidige prisnedsættelser.

De seneste tal fra Realkreditrådet giver nemlig ikke grundlag for den store optimisme. Således er den gennemsnitlige liggetid på et parcelhus steget med 45 dage til 194 dage på blot ét år.

Og med udsigt til forsatte prisfald, vil prisen på en typisk bolig efter et halvt år være faldet med flere procent, hvilket efter nogle måneder tvinger sælger til en justering af prisen.

Vælger sælger i den situation fortsat at holde sig i den høje ende af prisintervallet, er der risiko for, at boligen igen vil havne nederst på købernes interesseliste, hvilket trækker salgsprocessen i langdrag

Renten presser prisen
En stigende rente er et af de elementer, der har presset prisen på boliger sydpå. Ifølge BRFkredit er Nationalbankens toneangivende rente blevet forhøjet hele 13 gange siden slutningen af 1995.

På et typisk prioritetslån med afdragsfrihed svarer det til en årlig stigning i ydelsen på hele 28.500 kroner før skat, mens der efter skat er tale om et beløb på 18.810 kroner, oplyser BRFkredit, der venter fortsat faldende boligpriser

“Det skal jo alt andet lige give anledning til en opbremsning. Og med den ekstra usikkerhed, som finanskrisen har bragt, er det ikke lige lys for enden af tunnelen, vi kan skimte. Det er således vores forventning, at vi også gennem 2009 vil se faldende boligpriser. Boligmarkedet er en supertanker, der tager lang tid om at rette sig. Og den finansielle udvikling er ikke medvirkende til at ændre på kursen,” fastslår cheføkonom i BRFkredit, Ulrikke Ekelund.

Tags

Anbefalede artikler