Lej eller køb din bolig

Lejer du din bolig, smider du penge ud af vinduet, men køber du dine kvadratmeter, er du stavnsbundet til adressen i flere år.

BOLIG

Da Jesper Jensen og hans kæreste for knap et år siden ledte efter en 3-værelses lejlighed med altan nær centrum af København, overvejede de både mulighederne for at købe og leje. »Vi valgte at leje vores lejlighed, selv om huslejen på 10.000 kroner nok er op til et par tusinde kroner dyrere, end vi kunne sidde i en tilsvarende ejerbolig,« siger den 33-årige cand. merc.aud’er.

Men hvorfor sparede parret ikke lidt på den månedlige husleje for samtidig at blive herre i eget hus?

»Om et par måneder bliver vi forældre og vil formentlig gerne flytte til noget større om 3-4 års tid. Vi syntes, at risikoen ved at eje i så kort en periode var for stor. Både risikoen for prisfald og de store omkostninger ved at købe og sælge spillede ind. Havde vi derimod været på udkig efter noget, hvor vi regnede med at bo i 20 år, havde vi trygt købt,« siger Jesper Jensen. Eksperternes forudsigelser om, at boligpriserne har bundet, er ikke noget, som får Jesper Jensen til at frygte, at han går glip af store skattefri gevinster de kommende år, mens han sidder i lejeboligen.

»Havde vi købt første gang, eksperterne mente, at bunden var nået, havde det kostet os en formue. Jeg har hørt påstanden igen og igen, mens tallene er blevet ved med at vise en anden virkelighed. Når eksperterne forsøger at igangsætte markedet på den måde, har det bare været endnu et argument for at leje for mig,« siger han.

 

Forvent at blive boende

De mange udgifter, som potentielle boligejere støder på til mæglere, banker, realkreditinstitutter og tinglysningskontorer, er årsagen til, at du skal blive boende i en årrække, før det statistisk betaler sig at eje frem for at leje. Hvor længe du regner med at blive boende, før du skal vælge købet, kan du teste dig til på de næste sider. Men en tommelfingerregel er cirka 3-5 år afhængigt af dine forudsætninger. En ting er matematiske beregninger. Noget andet er følelsen af selv at eje sit hjem, og det var grunden til, at regnskabsuddannede Timos Kruse og kæresten Cecilie for nylig valgte at købe en lejlighed i Kastrup, da parret skulle flytte sammen.

»Vi blev enige om, at vi prioriterede at få noget, som var vores. Vi var ikke skrevet op på nogle ventelister, som kunne skaffe os billige lejeboliger, så selv om vi overvejede både leje og andele, endte det med, at vi bedst fik vores krav opfyldt ved at købe,« siger Timos Kruse. Kæresteparret forventer at blive boende i 3-5 år og ligger dermed teoretisk set på grænsen til, om det er fornuftigt at købe. Men de seneste års prisfald har gjort, at Timos og Cecilie godt turde kaste sig ud i et køb.

»Vi undersøgte, hvad lejlighederne i området er blevet solgt til gennem årene og blev enige om, at priserne var kommet ned på et niveau, som var fair at betale. Vi er rigtig glade for lejligheden og vores valg om at købe,« siger han.

 

Tag dit eget valg

Som de to familiers historier illustrerer, kan man meget let ende med at træffe vidt forskellige valg, selv om forventningerne til, hvor længe man bliver boende, er meget ens. Ud over matematik og teori er der nemlig også et stort udbud af andre faktorer, som du bør forholde dig til. Mange af faktorerne bygger dog på fordomme og myter. Derfor bør du tage de rationelle briller på, når du se på din næste bolig.

Tags

Anbefalede artikler