Krise: Boligejere opgiver at sælge

Antallet af boliger til salg er faldet kraftigt i maj - sælgerne opgiver tilsyneladende på forhånd.

BOLIG

Ejendomsmæglerne har ved udgangen af maj omkring 64.700 boliger til salg. Dermed er udbuddet faldet med cirka 5000 det seneste år.

Opgørelsen kommer fra Realkreditrådet, der peger på, at boligmarkedet er præget af stor usikkerhed.

- Færre sætter deres hus til salg, og der er kun få købere. Derfor er udbuddet lavere end sidste år og udbudstiderne lange, siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

De færre boliger til salg kan skyldes et større salg – men dette forekommer ikke sandsynligt netop nu.

Forklaringen skal også findes et andet sted, mener Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit Markets.

- Tilgangen af nye boliger til salg synes at have været særdeles afdæmpet de seneste måneder. Det skyldes formentlig, at potentielle sælgere har mistet lysten til at forsøge et salg i det nuværende sløje marked, siger han.

Det lavere udbud betyder dog, at prisfald på boliger bliver bremset noget op.

I Nordea Kredit konstaterer boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, at den tid, hvor en bolig er udbudt til salg, sætter ny rekord med 304 dage.

Hun hæfter sig ved, at køberne i højere grad går efter boliger, der er sat til salg for nylig. Det kan skyldes, at de er blevet prissat bedre end boliger, der har været på markedet i lang tid.

- Den pris en bolig står udbudt til, når en sælger opgiver at få den solgt og tager den af markedet, ligger ca. 25 procent over salgspriserne, siger hun.

Sælgere, der har urealistisk høje forventninger til salgsprisen, er dog blevet gennemskuet af køberne.

Analytikerne hæfter sig ved, at der kan være tale om en fremgang inden for ejerlejligheder. Her er der tale om et kraftigt fald i udbuddet.

I BRFkredit vurderer man, at salg af lejligheder spiller en større rolle i dette fald end sælgere, der har opgivet et salg. Dermed kan markedet for ejerlejligheder være et tidligt signal om en vending på boligmarkedet.

I Realkreditrådet mener man dog ikke, at det lavere udbud af lejligheder er udtryk for mere handel. Mange af de lejligheder, der tages af markedet, er ikke solgt, og udbudspriserne er lavere end sidste år, påpeger Ane Arnth Jensen.

12. juni 2012

Tags

Anbefalede artikler