Kræv nedslag i prisen - eller få færre kvadratmeter for pengene

Inden for de seneste tre måneder er kursen på den toneangivende byggeobligation faldet med næsten fem kurspoint. Og det betyder, at nye boligejere enten må finde sig i at det bliver dyrere at bo i deres nyindkøbte drømmevilla, at de må affinde sig med færre kvadratmeter - eller at de skal kræve nedslag i prisen på ca. 4 pct. for at kompensere for rentestigningen.

BOLIG

‘Side 1: Kræv nedslag i prisen – eller få færre kvadratmeter for pengene’

Er du på udkig efter en ejerbolig, bør du holde et vågent øje med kursudviklingen på den toneangivende 5 % byggeobligation med udløb i 2038 (5’38).

Inden for de seneste tre måneder er kursen nemlig faldet drastisk, hvilket sammen med generelle rentestigninger har gjort det væsentligt dyrere at bo i en ejerbolig. Som kommende boligejer må du derfor enten kræve et afslag i boligens pris eller affinde dig med væsentligt færre kvadratmetre, hvis du i forvejen har afsat en fast sum penge til betaling af den månedlige ydelse.

Som kommende boligejer må du derfor enten kræve et afslag i boligens pris eller affinde dig med væsentligt færre kvadratmetre

Redaktionen har undersøgt, hvordan de seneste måneders rentestigning har påvirket den fremtidige boligydelse for en familie, der overvejer køb af et parcelhus på 140 m2 i hovedstadsområdet. Vor modelfamilie har sparet 150.000 kroner sammen til udbetalingen og har i budgettet afsat 18.000 kroner månedligt (netto) til betaling af huslejen.

I beløbet er inkluderet betaling af ejendomsskatter og ejendomsværdiskat. Beregninger udført af BRF-kredit viser nu, at familien ved et kursniveau på 99,75 kan tillade sig at betale 3.957.000 kroner for drømmeboligen, mens den samme familie ved et kursniveau på 94,75 kun har råd til at byde 3.802.000 kroner for den samme bolig. Byggeobligationen 5’38 handles i dag til et kursniveau lige under 94, hvilket er cirka 5 kurspoint lavere end for blot tre måneder tilbage.

Har vor boligkøber ikke til hensigt at betale en højere nettoydelse i dag, end hvis han havde købt huset for tre måneder, er han derfor nødt til at forlange en prisnedsættelse på 155.000 kroner svarende til 4 %, fremgår det af beregningerne fra BRFkredit. Falder kursen på den populære byggeobligation med yderligere fem point til et niveau omkring 89,75, har familien kun råd til at betale 3.643.000 kroner for den samme villa, hvilket modsvarer et prisfald på 314.000 kroner eller 8 %.

‘Side 2: Kræv nedslag i prisen – eller få færre kvadratmeter for pengene’

Tags

Anbefalede artikler