Hvis du vil købe bolig i Tyrkiet...

De sidste års store opkomling på danskernes bolighitliste. Boligpriserne er ganske vist steget, men ligger stadig forholdsvis lavt.

BOLIG

Forudsigelser om fortsat vækst på boligmarkedet, der speeder ekstra op i fart, hvis Tyrkiet på et tidspunkt bliver en del af EU, har fået tusindvis af danskere til at investere i en tyrkisk feriebolig.

Problemer med skødelovgivningen, som en periode satte en stopper for salg af fast ejendom til udlændinge, er ved at være løst, og salget buldrer videre. Især på den tyrkiske riviera ud til Middelhavet, hvor ejendomskomplekser er skudt frem i stor stil langs kysten nær byer som turistmagneten Alanya og Kemer.

Ud fra et økonomisk synspunkt anbefaler Penge & Privatøkonomi, at man undlader køb i det overturistede Alanya og i stedet vælger en bolig i Bodrum-området, som dels har større økonomisk potentiale, dels har kortere transporttid til og fra nærmeste lufthavn. Et andet bud kunne være det efter tyrkiske forhold relativt dyre Kas-område, som er Tyrkiets pendant til Spaniens Marbella.

Skat

Det tyrkiske skattesystem er væsentlig anderledes end det danske og giver både fordele og ulemper, hvis man vælger at bosætte sig permanent i Tyrkiet.

Indkomstskat
Op til 45 procent. Marginalskat på 45 procent for indkomster over 546.000 kroner.

Formueskat
Ingen.

Ejendomsværdiskat
Mellem 0,1 og 0,2 procent af ejendommens værdi årligt. Der skal også betales ejendomsværdiskat af boligen i Danmark, og der er intet nedslag i beløbet for den tyrkiske skat.

Skat ved salg af boligen
Har du ejet boligen i over fire år, er der ingen skat på fortjenesten i Tyrkiet. Under fire års ejertid betyder, at fortjenesten minus et bundfradrag på 56.000 kroner beskattes som indkomst.

Pension

Alle private pensionsordninger beskattes i Danmark efter almindelige satser, selv om du bosætter dig i Tyrkiet. Det samme gør sig gældende for arbejdsgiveradministrerede ordninger og sociale pensioner som folkepension og efterløn, men her dog med et klækkeligt nedslag på 50 procent. Og da Tyrkiet samtidig ikke beskatter eksempelvis en folkepension, får man skåret halvdelen af skatten.

Tags

Anbefalede artikler