Hvis du vil købe bolig i Spanien...

Spanien har i årevis været den absolutte favorit for danske pensionister, der vil slappe af under solen med toptrimmede golfbaner, restauranter og udsigt over Middelhavet.

BOLIG

De sidste fem til ti år har flere og flere børnefamilier også investeret i en bolig nummer to i Spanien, lyder meldingen fra ejendomsmæglerne.

Traditionelt set har Costa del Sol været det mest populære område. Efterspørgslen har skubbet boligpriserne op, og investorerne har fundet nye og billigere områder. Flere købere vender blikket mod Costa Blanca, og andre søger væk fra kysten og lidt ind i landet, hvor priserne er markant lavere.

Til fordel for Spanien taler en god infrastruktur og de mange turister, som gør det let at leje sin bolig ud.

Skat

Det spanske skattesystem er væsentlig anderledes end det danske og giver både fordele og ulemper, hvis man vælger at bosætte sig permanent i Spanien.

Indkomstskat
Op til 45 procent. Marginalskat på 45 procent for indkomster over 340.000 kroner.

Formueskat
Fra 0,2 til 2,1 procent. Bundfradrag for formuer under 1.250.000 kroner.

Ejendomsværdiskat
Uanset om du er bosat i Danmark eller Spanien, skal der betales ejendomsværdiskat af den spanske bolig. Satsen varierer fra kommune til kommune (ca. 0,5 procent af boligens handelsværdi). Der skal også betales ejendomsværdiskat til Danmark, hvis du bor i Danmark, men der gives nedslag, så den danske og den spanske skattebetaling tilsammen svarer til almindelig dansk ejendomsværdiskat.

Skat ved salg af boligen
Generelt skal man betale 15 procent i skat af fortjenesten ved boligsalg, når man er bosat i Spanien (der er dog visse undtagelser). Ejer du en feriebolig, skal du betale 35 procent i skat af avancen, når boligen sælges.

Beskatning ved udlejning
Vælger du at udleje din bolig, forlanger den spanske stat en bruttoskat på 25 procent af hele lejeindtægten, og herudover skal lejeindtægten beskattes i Danmark efter samme regler som for udlejning af sommerhuse herhjemme – dog med nedslag for den spanske skat.

Pension

Spanien har beskatningsretten til pensioner med løbende udbetalinger (ratepension og livrente). Skatteprocenten varierer afhængig af, om det er en privattegnet eller arbejdsgiveradministreret ordning. Skattebetalingen er dog under alle omstændigheder lavere end i Danmark, og den blidere skattesats gælder også for efterløn og folkepension.

Har man derimod en kapitalpension i Danmark og bosætter sig permanent i Spanien, vil engangsudbetalingen blive beskattet i Danmark. Der er derfor ofte penge at spare ved inden flytningen at omlægge pensionen til eksempelvis en ratepension med løbende udbetaling, da den vil blive beskattet i Spanien.

Tags

Anbefalede artikler