Hvis du vil købe bolig i Frankrig...

Ferie- og helårsboliger på den franske riviera omkring byer som Nice og Cannes er meget efterspurgte.

BOLIG

De seneste ti år er priskurven gået konstant opad, og nogle steder er priserne skyhøje. Sydfrankrig og kyststrækningen er dog stor, og der kan skæres meget af prisen på eksempelvis en ferielejlighed i andre områder.

Mange danskere på jagt efter en attraktiv bolig søger derfor væk fra de dyreste områder og kigger i stedet på kyststrækningen over mod Pyrenæerne. Omkring byer som Montpellier og Perpignan er boligpriserne mere rimelige. Det samme gør sig gældende, hvis man søger ind i landet.

Skat

Det franske skattesystem er væsentlig anderledes end det danske og giver både fordele og ulemper, hvis man vælger at bosætte sig permanent i Frankrig.

Indkomstskat
Op til 48 procent. Marginalskat på 48 procent for indkomster over 363.000 kroner.

Formueskat
Op til 1,8 procent på formuer over 5,5 millioner kroner, hvis man er bosat i landet.

Ejendomsværdiskat
Ingen skat til Frankrig. I kraft af en særlig dobbeltbeskatningsaftale, skal der heller ikke betales ejendomsværdiskat til Danmark.

Skat ved salg af boligen
Fortjenesten beskattes med 26 procent, men man kan helt slippe for beskatning i en række tilfælde. Er boligen ens primære, er fortjenesten skattefri. Der skal heller ikke betales skat til Frankrig, hvis du er bosat i Danmark og sælger en fransk feriebolig. Hvis du ejer en feriebolig i Frankrig og vil købe en helårsbolig for at slå dig permanent ned i landet, kan det derfor være en god idé at sælge ferieboligen inden flytningen.

Beskatning ved udlejning
Lejer du en feriebolig ud, har Frankrig retten til skat på lejeindtægterne. Her er grundreglen, at 72 procent er skattefri, mens resten beskattes med 25 procent.

Pension

Bosætter man sig i landet, har Frankrig beskatningsretten til sociale pensioner som efterløn og folkepension. Det samme gør sig gældende for pensionsordninger med løbende udbetalinger (ratepension og livrente). Her svinger satsen afhængig dels af ordningen og af, om den er privattegnet eller arbejdsgiveradministreret. Men skattesatsen er klart lavere end den danske.

Engangsudbetalingen fra en kapitalpension er skattepligtig i Danmark. Vil man flytte til Frankrig, kan det derfor være fordelagtigt at omlægge en kapitalpension til en pension med løbende udbetalinger inden flytningen, da den vil blive beskattet efter den lavere franske sats.

Tags

Anbefalede artikler