Hvilken boligkøber er du?

Ejendomsmæglerne kan lynhurtigt spotte de forskellige boligkøbende typer. Find dig selv og se, hvad du skal være opmærksom på.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

Den evigt søgende

Karakteristika: Du besøger Boliga.dk med samme tvangsrituelle sikkerhed som Facebook og Ekstra Bladet. Desuden opfatter du ikke boligannoncer i aviserne som rigtige annoncer – det er nyttig læsning altid at være opdateret på, hvad der rør sig på bolig­ markedet. Det kunne jo være, at der pludselig var et helt fantastisk tilbud. Søndagsudflugter er oplagte at kombinere med et par åbent­ hus arrangementer på vejen, og derudover begriber du ikke, at Hammerslag skal sende så mange genudsendelser i stedet for at få produceret nogle nye afsnit i en fart.

Motto: "Jeg bor fint nok, men der kunne Jo komme noget bedre."

Godt råd: Jo sjældnere du skifter ejerbolig, jo bedre er det privatøkonomisk, da der er store direkte og indirekte omkostninger ved at sælge og købe. Derfor kan det på sigt være økonomisk klogere at købe det hus, som lige akkurat opfylder dine nøje overvejede behov, end at købe et hus til en attraktiv pris, som du til gengæld får lyst til at udskifte efter et par år.

Drømmeren

Karakteristika: Hvor ville det være lækkert med et ekstra badeværelse. Og et walk in closet. Og så ville det også være rart at holde postnummeret på 2000 Frederiksberg i stedet for at krydse grænsen til Vanløse. Dit drømmehus står soleklart for dit indre, langt vanskeligere er det imidlertid at finde i virkelig­ hedens verden, hvor husene aldrig er helt, som du har drømt om – eller i hvert fald ikke til en pris, som du kan betale. Du ender derfor ofte med at kigge på boliger, som ligger et godt stykke udenfor dit budget – for hvad nu hvis man lejede et værelse i kælderen ud, kunne udstykke grunden eller... Et eller andet kan man vel gøre.

Motto: "Kunne man ikke bare…"

Godt råd: Find realismen frem og lad være med at se på de urealistisk dyre boliger. Heller ikke bare "for sjov" – det gør det bare sværere at finde dit rigtige niveau. Alter­ nativet er, at drømmen indebærer udlejede værelser, stavnsbinding og et så stramt budget med en fast madplan, at rejser og andre goder er udelukket.

Skeptikeren

Karakteristika: Lige fra den lidt for kække ejendomsmægler træder ud af sin Audi for at vise huset frem, er du på vagt. Lugter der ikke fugtigt i kælderen, kan der pludselig blive bygget et højhus på den tomme nabogrund, ligger huset ikke meget lavt, hvis verdenshavene stiger? Dine bekymringer er talrige. Og du tror i hvert fald ikke på sælgeren. I stedet undersøger du selv alle forholdene så grundigt, at huset forlængst er solgt, når du opdager, at lokalplanen forbyder et 26-etagers højhus på parcel- grunden ved siden af, og at hele Sjælland vil være en saga blot, hvis havet når til denne have.

Motto: "Jeg stoler ikke på eksperter og sælgere, men undersøger alt selv."
 
Godt råd: Husk, at ligesom jubeloptimisten kan blive forblændet, så kan din egen overdrevne pessimisme gøre det samme. Du risikerer derfor at gå glip af dit drømmehus. Vend dine bekymringer med bekendte håndværkere, folk som har handlet mange boliger, og så kan de fortælle dig, hvornår din skepsis er hysterisk, og hvornår den er på sin plads.

Den nervøse

Karakteristika: Du er godt nok blevet godkendt til at købe for 3,5 millioner kroner i banken, meeen det er jo helt vildt mange penge, og hvad nu hvis du bliver fyret lige efter at have købt? Du indleder derfor søgningen efter boliger til 2 millioner kroner. Du finder et fint hus, men ved jo ingenting om det, så du betaler en byggesagkyndig for at komme ud. Hans rapport virker dog meget tynd, og han var der jo også kun i kort tid, du får derfor en second-opinion. Da alt ser fint ud, betaler du en advokat for at fremsende et bud på huset. Advokaten skriver en linje med dit bud, og sender dig en faktura på 3.000 kroner for ulejlig- heden. Det kunne du måske selv have gjort, men når det drejer sig om millioner, er det bedre at være på den sikre side.

Motto: "Hvad nu hvis."

Godt råd: Boligkøbet skal gerne være en tid med forventningens glæde og spænding, så tag dig tid til også at nyde processen og ikke lade det hele gå op i dårlige nerver. Gå til projektet med optimisme. Så kan du altid få styr på formalia til slut sammen med en rådgiver.

Den hurtige

Karakteristika: Du ser efter bolig, fordi du mangler en – ligesom du kigger i supermarkedets køledisk, hvis du mangler mælk. Der bliver handlet næsten 1.000 boliger i Danmark hver uge, så sværere er det nok heller ikke, og selv om din gennemlæsning af købsaftalen var klaret på sekunder snarere end minutter, er der så meget beskyttelse og lovgivning, at det hele nok skal gå. I stedet for at afsætte weekender de næste mange måneder, vil du gerne finde boligen i en fart, når du nu har besluttet dig for at købe – det kunne meget vel blive den første, du ser på. I øvrigt bør en fremvisning ikke tage mere end to minutter, for det er jo bare en bolig og ikke en Picasso.
 
Motto: "Det er jo ikke så svært."

Godt råd: Brug mere tid på bolighandlen – for de fleste er det en af livets allerstørste investeringer. Husk, at mægler udelukkende er sælgers mand. Hans beroligende ord er derfor ingen garanti for, at du ikke bevæger dig ind i en dårlig handel. Betal dig til rådgivning, hvis du slet ingen viden eller interesse har i bolighandel.

 

Tags

Anbefalede artikler