Hvilke forældre køber lejligheder til deres børn?

Ét sted i Danmark køber forældrene oftere bolig til deres børn. Læs her, og bliv klogere på forældrekøbets geografi.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

Det er i høj grad forældre fra Nordsjælland samt Københavns omegn, som køber lejligheder til deres børn.

Nordsjælland står for 15 pct. af alle forældrekøb, mens indbyggerantallet kun udgør 8 pct.. Så her er der en overrepræsentation af forældrekøb på næsten 7 pct.-point. 

Også i Østjylland er der en lidt højere hyppighed end landsgennemsnittet i forhold til at foretage forældrekøb. 

Ellers er tendensen til forældrekøb mindst i Nordjylland, Sydjylland og Vest- og Sydsjælland, hvor der er en underrepræsentation på i omegnen af 3 pct.-point.

Det viser en analyse fra Realkredit Danmark.

Ud over befolkningsgrundlaget - og antallet af indbyggere i alderen, hvor man typisk har børn, der har nået studiealderen - er det oplagt at pege på udviklingen i friværdierne i de enkelte landsdele som en forklaring i forhold til hyppigheden til at foretage forældrekøb. For forældrekøb er ikke uden økonomisk risiko, og det kræver en robust privatøkonomi. Og gerne en god friværdi i den eksisterende bolig, der så kan give billig finansiering af af forældrekøbet. 

Analysen fra Realkredit Danmark viser, at interessen for forældrekøb på tværs af landsdelene hænger tæt sammen med friværdierne. Altså sådan, at jo større friværdier, der er tale om, jo flere forældrekøb bliver der foretaget. 

Tags

Anbefalede artikler