Hvilke energiforbedringer kan bedst betale sig?

Ugens spørgsmål til Penge & Privatøkonomis panel af eksperter.

BOLIG

Stil selv spørgsmål til eksperterne her.

SPØRGSMÅL:
Hvor gemmer de største energirøvere sig typisk i et hus - i mit konkrete tilfælde en murermestervilla fra 1932 - og hvilke energiforbedringer kan bedst betale sig, hvis man ser på investeringens tilbagebetalingstid? A.H., Bagsværd

SVAR:
Det, du spørger ind til, er de lavest hængende frugter. Lad os tage udgangspunkt i en traditionel murermestervilla som din. Generelt er det vigtigt at kigge på husets skal, altså tag og facader. Fokuser på følgende:

  • HULMUREN skal være isoleret, og er det ikke tilfældet, starter du her. Hulmursisolering er typisk betalt hjem i løbet af 2-4 år.
  • TAGET vil være det næste, du skal kigge på. Er der ikke lagt mere isolering op på loftet, vil der typisk ligge mellem 0 og 100 millimeter isolering i huse fra 30’erne. Mange huse fra 30’erne har også stadig det oprindelige understrøgede tegltag og udnyttede tagetager. Det betyder, at man ikke kan komme til at vedligeholde understrygningen, hvor der er skrålofter i værelserne på 1. salen. Man kan godt vedligeholde et understrøget tag udefra, det er bare mindre effektivt og ikke særligt kønt. Derfor er der mange huse fra 30’erne, som får nyt tag samtidig med, at man efterisolerer. Her skal investeringen både ses som en investering i energibesparende tiltag og en minimering af vedligeholdelsesudgifterne i de næste 30-40 år.
  • VINDUER OG DØRE skal du igen kigge på ud fra både energi og vedligehold. Du kan godt nøjes med at skifte glassene i vinduerne og derved opnå energibesparelse og en kort tilbagebetalingstid, men skal du så alligevel skifte hele vinduet 10 år efter, fordi rammerne ikke længere kan mere, ja så er det pludselig ikke en god investering blot at skifte glassene.
  • TIL SIDST skal du kigge på dine varmeinstallationer og simple ting som isolering af uisolerede varmerør og udskiftning af termostater, som ikke virker.

Hilsen Jeanette Standly Mikkelsen (Bolig- og energirådgiver hos Bolius)

Mød Penge & Privatøkonomis eksperter og stil selv spørgsmål til dem her.

Tags

Anbefalede artikler