Hvad er din bolig værd?

Alle ejendomme har en offentlig ejendomsvurdering. Den danner grundlaget for den grundskyld og ejendomsværdiskat, du betaler.

BOLIG

Alle landets ejendomme bliver vurderet af skattemyndighederne hvert andet år, og vurderingen finder sted på baggrund af oplysninger om de ejendomshandler, der har været i området siden forrige vurdering.

Ejendommen har altså en skattemæssig vurdering, som i næsten alle tilfælde vil være lavere end markedsvurderingen. Den offentlige ejendomsvurdering har altså intet med den aktuelle markedspris at gøre.

Boligens beliggenhed er i første omgang afgørende for boligens pris. Den voldsomme efterspørgsel på boliger omkring hovedstaden og de større byer skyldes især beliggenheden nær arbejdspladser og udbuddet af serviceydelser og kulturelle tilbud. Beliggenheden i et bestemt kvarter og i forhold til veje, jernbaner, hav og grønne områder spiller også ind i prisfastsættelsen.

Boligens alder, indretning og vedligeholdelsesmæssige stand påvirker også prisen. I de fleste tilfælde kan du få en højere pris for en vedligeholdt og pæn ejendom. En bolig med en god planløsning er alt andet lige lettere at sælge end en bolig, der er uhensigtsmæssigt indrettet. Alvorlige bemærkninger i tilstandsrapporten kan til gengæld presse prisen ned – lige som ulovlige installationer eller større konstruktioner, der kræver reparation eller udskiftning.

Finansiering

Boliger handles på kontantprisen, men det er reelt den månedlige husleje, der fastsætter prisen, fordi boligkøbere først og fremmest ser på, hvad de har råd til at sidde for om måneden. Huslejen afhænger i høj grad af prisen på boliglånet, der skal finansiere boligkøbet, og derfor afhænger boligprisen primært af den aktuelle markedsrente. De meget lave renter og nye, afdragsfrie lån har de senere år presset boligpriserne i vejret – især omkring de større byer – fordi folk har fået råd til at sidde i stadigt dyrere boliger.

Hvis renten på et tidspunkt stryger til vejrs, og dermed gør det væsentligt dyrere at låne penge, vil det ikke være mange, der har råd til at købe bolig til de nuværende priser. Det vil få efterspørgslen til at falde, og en generelt faldende efterspørgsel tvinger priserne ned, indtil markedet igen er i balance.

Godt råd

Du kan i en periode følge med i priserne, så du selv har en fornemmelse af, hvad en bolig som din er værd i dit område. Brug for eksempel www.boligsiden.dk. Her kan du se alle boliger, som er til salg i dit område.

Tags

Anbefalede artikler