Huspriserne er i bund men bankerne siger nej

Boligpriserne falder og rekordmange boliger er til salg. Alligevel er det i praksis ikke blevet nemmere at købe en bolig.

BOLIG

Al logik burde pege på, at dem som har de bedste kort på hånden, er dem som er på boligjagt lige nu. Men sådan er det bare ikke. Bankerne er nemlig ikke meget for at låne penge til kunderne på grund af finanskrisen.

Derfor bliver lånere slæbt igennem højere krav til rådighedbeløb, og det er en stor hindring for hele boligmarkedet, mener boligadvokaterne.

I 2007 kunne en familie med en husstandsindkomst på én million kroner låne fire millioner kroner til en bolig. I dag kan samme familie kun låne 2,5 millioner, hvis de vel at mærke selv kan lægge en udbetaling på mellem fem og ti procent af købsprisen.

Boligmarkedet er altså en ørken i øjeblikket, som hverken tilhører køber eller sælger.

Problemet er, at hvor banken før vurderede hver enkelt husstands økonomi, ser de i dag udelukkende på rådighedsbeløbet, siger Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske Boligadvokater.

Og de mange boligsælgere bliver dermed tit stavnsbundne, fordi de ikke kan sælge deres bolig.

“Denne udvikling rammer de forkerte mennesker. Det er jo ikke Hr. og Fru Jensens økonomi, der har skabt problemerne i den finansielle sektor. Ud fra den betragtning synes det endnu mere uforståeligt, at der nu over en bred kam stilles endog særdeles store krav til størrelsen af rådighedsbeløbet, selv i sager, hvor det handler om familier med en dokumenterbar god, stabil økonomi,” siger Jan Schøtt-Petersen.

Han er bange for, at bankernes uvillighed til at udlåne penge vil få store økonomiske konsekvenser for hele samfundet.

Tags

Anbefalede artikler