Huspriser er kunstige

Mange danskere burde sætte prisen på boligen ned. Den er ofte alt for høj.

BOLIG

Det er ikke let at komme af med sin bolig for tiden.

Udbudspriserne er ifølge en ny undersøgelse fra Boliga er faldet 17,5 procent på parcelhuse og 14,1 på ejerlejligheder siden sommeren 2008, men køberne er stadig tilbageholdne med at bruge penge.

En forklaring er, at priserne er kunstigt høje.

“Boligpriser lever lidt deres eget liv. Der er stor usikkerhed om tallene, men en overpris på mellem 10 og 30 procent er det bedste skøn,” siger professor Jakob Brøchner Madsen til hjemmesiden dinepenge.dk.

Det mest effektive værktøj til at komme af med boligen ligger derfor hos sælgerne selv. Det selvom politikerne i seneste dage har kæmpet om at komme det trængte boligmarked til hjælp.

“Til trods for ekstremt lave renter, går det ikke op i øjeblikket. Det er prisen, der skal give sig og ikke politikerne, der skal komme med indgreb,” siger Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank til boliga.dk.

Morten Skak, der er lektor på Center for Bolig og Velfærd på SDU, er enig i, at prisfald vil hjælpe på aktiviteten på boligmarkedet. Der er dog forskelle, mener han.

“De gode huse med rimelig beliggenhed kan man formentlig godt sælge ved at give sig på prisen, men der er også fjerntliggende områder, udkantsdanmark, hvor der ikke er nogen købere, og derfor er intet at vinde ved at give sig på prisen,” siger Morten Skak.

Ifølge undersøgelse er Halsnæs Kommune i Nordsjælland det sted, hvor priserne er faldet mest siden sommeren 2008. Fakse Kommune og Lejre Kommune følger efter på de næste pladser. Her kan det således være klogt at justere prisen, hvis man vil af med sit hus.

Kilde: Boliga.dk

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display