Husk garantien, når du bygger

Vælg en håndværker, som er medlem af Dansk Byggeri, og få en garanti, som dækker fejl og mangler op til 100.000 kroner.

BOLIG

Er TV2’s Klamphuggerne dit yndlings tv-program? Så har du måske den opfattelse, at håndværkere af natur sjusker, ikke overholder aftaler og nægter at råde bod på bygge fejl bagefter. Selv om virkeligheden heldigvis ser noget lysere ud, er det altid rart med en garanti. Specielt hvis der opstår problemer.

Den garanti får du, hvis du vælger en håndværker, der er medlem af Dansk Byggeris Byg Garantiordning. Her er omkring 80 procent af alle håndværkere inden for de relevante faggrupper medlemmer, og der føres 600-700 sager om året, hvor forbrugere og håndværkere ikke kan blive enige.

Dækker op til 100.000

Hvis du bruger en håndværker, der ikke er dækket af garantien, kan det være et sejt og måske endda umuligt træk at få udbedret byggefejl. Firmaet kan nægte, og du vil være tvunget til en ørkesløs vej i retten. Firmaet kan også være gået konkurs og efterlade dig uden ret til noget som helst.

Er håndværkeren til gengæld dækket af garantien, får du udbedret fejl og mangler uanset stridigheder og eventuelle konkurser. Byggefejl og mangler er dækket i op til fem år efter, at byggeriet er færdigt. Hvis fliserne i haven for eksempel begynder at synke efter fire år, fordi de er lagt forkert, er processen således:

Du tager kontakt til håndværkeren, og I finder selv en aftale, hvor fejlene bliver udbedret. Ifølge direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, er det sådan, langt de fleste sager bliver ordnet. Garantien kommer derfor aldrig i brug i disse sager. Hvis du og håndværkeren ikke kan blive enige, indbringer du sagen for Byggeriets Ankenævn. Dansk Byggeri sender så en skønsmand ud, og i tre affire sager vil forbrugeren få helt eller delvist medhold.

Håndværkeren skal så indordne sig efter Ankenævnets vurdering. Gør firmaet ikke det, bliver de øjeblikkeligt smidt ud af Dansk Byggeri. Nægter håndværkeren fortsat at udbedre fejlen, træder garantien i kraft, og Dansk Byggeri dækker dine omkostninger op til 100.000 kroner ved at få ordnet fejlen.

Undtagelserne

Foreninger eller virksomheder, der får bygget, er ikke dækket af garantien. Den er kun til private. Også her er der dog visse undtagelser. Nybyggeri eller byggeprojekter med en samlet pris på over en million kroner er ikke dækket, og desuden er der en række fag grupper, som ikke er medlem af Dansk Byggeri.

Disse er heller ikke dækket af garantien. Det gælder blandt andet vvs- og elinstallatører. De kan dog være dækket af deres egne faggruppers organisationer, da flere af disse har en garantiordning i stil med Dansk Byggeris. Så spørg den enkelte håndværker, om han er dækket af en garantiordning, og dobbelttjek hos den aktuelle garantifond, om håndværkeren er gyldigt medlem, inden du accepterer tilbuddet.
[emediate]

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display