Her er det billigst at købe egen bolig

Ikke siden 1998 har det været så nemt for førstegangskøbere at komme ind på boligmarkedet, men der er store regionale forskelle.

BOLIG

Er tiden inde til at blive boligejer, så er det nu, der skal slås til på boligmarkedet.

Siden 1998 har det ikke været billigere for førstegangskøbere at komme ind på boligmarkedet. Den såkaldte boligbyrde, der viser hvor mange penge, der skal bruges på at betale for en ejerbolig hver måned.

Købte man et i 1998 et hus på 144 kvm., så kostede det 47 procent af indkomsten efter skat hver måned at betale for boliglånet. Men nu viser en ny analyse fra Nykredit, at boligbyrden i 4. kvartal sidste år var faldet til 32,5 procent af indkomsten.

Prøv også: Beregn hvor stærk din privatøkonomi i virkeligheden er

Altså en besparelse på 14,5 procent, og det lukker boligmarkedet op for førstegangskøbere.

- Faldet i boligbyrden kan primært tilskrives to forhold: faldende boligpriser og et fortsat rentefald gennem efteråret 2011, siger seniorøkonom i Nykredit, Jens Lieutenant Pedersen.

Og er du villig til at flytte til solskinsøen, så kan du få både billig bolig og naturskønne omgivelser. Bornholm er nemlig det klart billigste område i Danmark at købe bolig i.

I 4. kvartal af 2011 kostede det 28,9 procent af indkomsten efter skat at købe bolig på Bornholm. Til sammenligning er landsgennemsnittet 35,2 procent.

Er man på udkig efter en billig ejerbolig, så kan Vestjylland og Nordjylland også være den kommende hjemstavn. I de to områder er boligbyrden henholdsvis 31 procent og 31,5 procent.

Er lønposen en hel del tungere, så kan man slå kløerne i en bolig i København. Men det er en særdeles dyr affære – i hovedstaden skal der bruges 44,9 procent af indtægten efter skat på at få betalt af på boligen.

Nordsjælland byder også på dyre mursten med en boligbyrde på 40,6 procent, mens Østjylland er det dyreste sted at bo i Jylland med en boligbyrde på 37,8 procent.

Tags

Anbefalede artikler