Her er den billigste varme til sommerhuset

Hvis du opvarmer dit sommerhus med elradiatorer, bør du enten få installeret en brændeovn eller anskaffe dig en varmepumpe. De 15-20.000 kroner, det koster dig, er tjent hjem efter blot tre til fem år.

BOLIG

‘Side 1: Her er den billigste varme til sommerhuset’

Er du interesseret i hurtigt og let tjente penge stort set uden risiko, bør du nok holde dig væk fra de finansielle markeder i øjeblikket. Men hvis du har et sommerhus med elvarme, har du gode muligheder for at hente 40-50 procent i årligt afkast efter skat, hvis du erstatter elvarmen med en brændeovn.

 

Ønsker du ydermere at skrue op for komforten og sikre et godt indeklima i huset, kan du passende supplere med en varmepumpe.

 

Sammenlagt løber investeringen for et standard-sommerhus på 60 kvadratmeter op i cirka 35.000 kroner. Det dækker installation af brændeovn med skorsten samt opsætning af varmepumpen.

 

Vælger du den udvidede løsning med både brændeovn og varmepumpe falder afkastet eller besparelsen ganske vist til cirka 4.300 kroner, hvilket modsvarer et skattefrit afkast på cirka 14 procent.

 

Forklaringen er et større investeringsbehov og den kendsgerning, at varme fra en varmepumpe er væsentligt dyrere end varme fra en brændeovn.

 

Vælg brændsel med omhu

 

Selv om varme fra brændeovnen er markant billigere end elvarme, er det ikke ligegyldigt, hvad du tænder op med.

 

Vi har set på, hvor du får mest energi for pengene i de forskellige typer af brændsel, og resultatet taler entydigt til fordel for træbriketter.

 

Køber du en palle briketter til 1.995 kroner inklusive levering, får du ved en korrekt forbrænding en varmeeffekt, der kravler helt ned på 39 øre for en kWh (kilowatt-time, red.), mens du ved opvarmning via en elradiator bør kalkulere med 1,96 kroner for en kWh.

 

Ved et årligt forbrug på 3.000 kWh til opvarmning giver det en besparelse på 4.710 kroner før afskrivninger.

 

Har du i stedet valgt at fyre med tørt egetræsbrænde og betaler 1.949 kroner for en palle med to rummeter og en vægt i tørret tilstand på cirka 800 kg, stiger prisen for en kWh til 64 øre.

 

Besparelsen i forhold til opvarmning med elradiatorer falder dermed til 3.960 kroner.

 

Men selv om brænde og briketter indiskutabelt er langt billigere end varme fra elradiatorer, er den reelle besparelse dog ikke så stor som antydet ovenfor.

 

For det første skal du afskrive og forrente din investering i brændeovn og skorsten, hvilket vi anslår til 640 kroner årligt i vores beregninger.

 

For det andet bør du regne med en udgift til skorstensfejer på cirka 250 kroner årligt.

 

Og for det tredje er det lettere at styre og fordele varmen med termostatstyrede elpaneler, end det er med en brændeovn.

 

Men selv når de to første punkter indregnes i vores regnestykker, opnår vi alligevel en årlig besparelse på 3.624 kroner ved fyring med briketter set i forhold til opvarmning fra elradiatorer.

 

Så meget koster en varmeeffekt, der svarer til en kilowatt-time

 

  

  Pris for en enhed inklusive afskrivning
Elradiator (DYREST) 1,96 kr.
Varmepumpe – luft til luft 1,63 kr.
Brændeovn
Egetræ 1,07 kr.
Asketræ 0,96 kr.
Træbriketter 0,82 kr.
Overnight-træbriketter 0,92 kr.
SEDI-tørv (BILLIGST) 0,83 kr.


Kilde: Skovforeningen, leverandører af brændsel, importør af varmepumper samt egne beregninger. Energipriser september 2009. Note: Kolonnen angiver prisen på 1 kWh efter forrentning og afskrivning på varmeanlæg ved et årsforbrug på 5.000 kWh.

‘Side 2: Her er den billigste varme til sommerhuset’

Tags

Anbefalede artikler