Har du et par guldplader liggende på loftet?

Gammelt Gasolin og The Beatles sælger stadig strygende i det historiske og tilsyneladende udødelige LP-format. Mange danskere har pæne opsparinger opmagasineret som gamle vinylplader på loftet – er du blandt dem?

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

Store, runde LP’ere sælger i disse streamingtider stadig rigtig godt, men udbuddet er også rigtig stort, og derfor er gængse optryk af selv de allerstørste kunstnere ikke nødvendigvis noget, du bliver rig af at sælge til andre.

Det handler om den rigtige udgivelse

Men har du noget liggende for samlerne, så kan der være noget at hente.

”Når almindelige ting findes i store oplag, er de ikke så meget værd. Men hvis du har en gammel samling stående, som er fyldt med første pres, kan dine plader være mange penge værd,” siger John Breinholt, der er vinylmand i Accord, der sælger 2nd hand-musik.

”Døgnfluerne og den lette pop er der ikke penge i. Det er der heller ikke nødvendigvis i Gasolin, men hvis du har et første pres af Gas 1, er den måske noget værd. Da pladen kom, solgte den ikke voldsomt af det første pres fra England, men efter et par år blev den masseproduceret i Holland. Det engelske pres er mere værd,” siger han.

Hvornår kom du med på Gasolinbølgen? Hvis du var blandt de første købere, er der måske en gevinst at hente.

Jo ældre, din samling er, jo større er sandsynligheden for, at du har det rigtige pres liggende.

”Det kommer meget an på, hvornår du har erhvervet dig din samling. Gamle samlinger er typisk penge værd. Især jazz fra start-60erne og tidlig bestmusik fra 50erne. Har du købt dengang, kan du ligge inde med ting, der er penge værd," siger John Breinholt.

Vinyler fra 1990’erne er i høj kurs

Hvis du ikke har de rigtige udgivelser af beat- og jazzplader stående, har du måske til gengæld noget stående fra vinylernes lavkonjunktur-årti: Halvfemserne.

”De fleste har købt deres samlinger i 1980’erne, hvor der var store optryk, men halvfemserplader kan være rigtig mange penge værd, fordi LP’en havde det svært i halvfemserne. F.eks. kom nogle Phil Collins-LP’ere dengang kun i 50.000 eksemplarer på verdensplan, og de er derfor penge værd,” siger John Breinholt.

Der er ifølge John Breinholt sider på nettet, der viser, hvordan pladens label ser ud på de værdifulde udgivelser. Du kan også se på matricenumrene for pladerne. Matricenummeret er skrevet i pladens udløbingsriller.

Tags

Anbefalede artikler